Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz eleve vereséget várt

2015. április 12., vasárnap 22:38 | aznap frissítve

Újpest és Veszprém után újabb időközi választást bukott a kormányoldal: hiába ment Tapolcára kampányolni a párt utolsó fegyvere, Orbán Viktor, a Jobbik vereséget mért a fideszes jelöltre. Válságkezelési stratégia nincs, pedig számoltak az újabb buktával. A miniszterelnök és a pártvezetők igyekeznek majd úgy tenni, mintha semmi sem változott volna, a kormány a helyén van, a parlamenti többség pedig kétharmad nélkül is megmarad.

Hiába ment neki tetoválásai miatt a jobbikos Rig Lajosnak a Fidesz, a negatív kampány sem segített a kormányoldalnak a tapolcai körzetben tartott időközi választáson. A Fidesz nem tudta megtörni a népszerűségvesztési spirált, vasárnap zsinórban a sokadik vereségét szenvedte el, és ezen belül továbbra is bukik minden időközi parlamenti választást.

Igazi tétje tapolcai időközi választásnak nem volt, közjogilag a veszprémi többet nyomott a latba.

A veszprémiek voksain a kétharmados parlamenti többség megmaradása állt vagy bukott. A fideszes jelölt akkor 9 százalékkal kapott kevesebbet, mint a baloldali ellenzék közös jelöltje, Kész Zoltán. A súlyos vereség után az amúgy is sok problémával küzdő Fidesz próbálta gyorsan levenni a napirendről a témát, azzal nyugtatta támogatóit, hogy nincs baj, a ciklus vége még messze van, a kétharmadra pedig nincs is szükség, mert már minden fontosabb törvényt elfogadtak már. (Azóta volt kétharmados szavazás a parlamentben, és volt eset, amikor nem is sikerült átvinni törvényt – de volt, amikor hiányzó ellenzéki képviselő miatt igen.)

A tapolcai választásnak is ezzel a túlélési stratégiával ment neki a Fidesz.

Az Index információ szerint a legutóbbi, keddi pártelnökségi ülésen kizárólag az újabb időközi választás technikai kérdéseiről volt szó.

Az esetleges vereség politikai következményeit Orbán Viktor nem volt hajlandó felemelni arra a szintre, hogy hosszabban tárgyaljon az elnökség tagjaival róla.

A miniszterelnököt állítólag nem rendítette meg a február 22-i vereség, és ebből arra következtettek, hogy a mostani sem fogja befolyásolni: ugyanúgy folytatja, amit eltervezett.

A közvélemény-kutatások alapján az elmúlt hetekben háromesélyes volt a választás kimenetele. A Fideszben azonban – vélhetően a legutóbbi, nem nyilvános mérések alapján –

már egyértelműen vereségre számítottak,

és nem zárták ki sem a jobbikos, sem a baloldali győzelmet.

Márciusban még reménykedtek abban, hogy a Veszprémben nem használt negatív kampány megváltoztathatja az esélyeket. A pártban a veszprémi vereség után ez volt az egyetlen pont, amelyet hibaként róttak fel a választási stábnak. A bukta után Navracsics Tibort hibáztatták, hogy rosszul döntött, amikor megtiltotta a Kész elleni bulvártámadásokat.

Ezért a Tapolcán fő esélyesnek tartott jobbikos Rig Lajost gyorsan betámadták az állítólag náci jelképket idéző tetoválásai miatt. Az egyik vezető politikus állította, hogy az akció gyors sikert hozott, a mérések napokon belül visszaigazolták, hogy a Fidesz és a Jobbik között bizonytalankodó szavazókra azonnal hatással volt a támadás.

A Kósa Lajos és Kubatov Gábor által koordinált

kampány negatív része azonban nem tartott sokáig.

A tetoválást egy ideig erőltették, de az országos sajtóba az már nem is jutott el, amikor Riget helyben több válása miatt fúrták.  Közben több fideszes politikus is belengette a Jobbik elleni politikai attakot, de Lázár János és Kövér László egy-egy nácizós kiszólásán kívül nem történt semmi.

A proaktív akciók helyett a kormányoldal ismét csak megmaradt a szokásos – igaz költséges – ígérgetés (2,5 milliárdos kórház-rekonstrukció) mellett, és az utolsó napokban bevetették a párt végső „csodafegyverét”, Orbán Viktort, aki megpróbálta felrázni a helyi szavazókat és az aktivistákat.

De már ez sem volt elég.

A Fidesz utólagos magyarázkodó kommunikációjában valószínűleg fel fog bukkanni az az érv, hogy jó jelöltet találtak Fenyvesi Zoltán személyében, de eleve reménytelen körzet volt a tapolcai.

A Tapolca-Ajka-Sümeg háromszögben a rákban elhunyt Lasztovicza Jenő korábban simán szállította a győzelmeket. A pártban azonban azt mondják, hogy túlságosan a személyéhez kötődött a szervezet, egyedül ő mozgatta a szálakat, és halálával lényegében meg is szűnt a Fidesz működése. A párt rossz állapotban van, még a veszpréminél is gyengébb lábon áll, szükség lesz új szervezet kiépítésére.

Ezt a szervező munkát azonban a jelek szerint Fenyvesi Zoltánnak a parlamenten kívülről kell majd elvégeznie.

Rovatok