Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött az időközi választás Tapolcán

2015. április 12., vasárnap 07:28 | aznap frissítve

Parlamenti képviselőt választanak ma Tapolcán, Ajkán és a környező településeken. A Fidesz-KDNP, az MSZP-DK és a Jobbik jelöltje is esélyes a győzelemre. A választás most többről szól, mint egyetlen parlamenti mandátum.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Reggel hat órától este hét óráig tartják az időközi parlamenti választást Veszprém 3. választókerületében. A tapolcai-ajkai-sümegi választást azért írták ki, mert a választókerület korábbi képviselője, a fideszes Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. Hatvan település választói 22 jelölt közül választhatnak, de a kutatások alapján a győzelemre csak három jelöltnek van komoly esélye. A fideszes Fenyvesi Zoltán, az MSZP-DK-s Pad Ferenc és a jobbikos Rig Lajos ráadásul hasonló esélyekkel indul, bárki megnyerheti a körzetet.

A Választás.hu legfrissebb adatai szerint reggel 9 óráig a választók 7,35 százaléka ment el szavazni. Ez az adat most jóval elmarad a tavaszitól, akkor 9,5 százalékos volt a részvétel, viszont a veszpréminél a tapolcaiak most jóval aktivabbak, ott 5,66 százalék ment el szavazni 9 óráig. A mostani választáson 60 település lakói szavazhatnak, és szavazókörönként nagyon eltérő aktivistás mutatkozik, van, ahol 16 százalék fölötti a részvétel (Hosztót), és van, ahol csak 2,6 százalékos (Hetyefő).

Kinek segít a mozgósítás?

A választókerület három nagyobb városból (Ajka, Sümeg és Tapolca), valamint 57 további kisebb településből áll. A nagyobb települések közül Ajkán két, Sümegen egy, Tapolcán öt szavazókörben már 10 százalék fölött volt a részvétel. Megnéztük, hogy ezekben az átlagosnál aktívabb körzetekben milyen eredmények születtek tavaly tavasszal.

A két ajkai körzetben (6., 10.) tavaly az MSZP jelöltje legyőzte a fideszest, mindkettőben harmadik volt a jobbikos induló. A sümegiben (2.) Fidesz-MSZP-Jobbik volt a sorrend. A most aktív tapolcai körzetek (2., 5., 6., 11., 12.) közül négyet a fideszes jelölt vitt tavaly, egyet az MSZP-s, ez utóbbiban a fideszes csak harmadik volt. A Jobbik ebben az öt szavazókörben három második helyet szerzett – igaz, azóta a városban megszerezték a polgármesteri széket, továbbá a nyolc egyéni mandátumból hármat.

Nem csoda, hogy helyszíni tudósítóink szerint Tapolcán ott van Vona Gábor, aki reggel a jobbikosok főhadiszállására tartott fehér ingben és zakóban, de a városban feltűnt Schiffer András, az LMP pártelnöke is. A városban leginkább Rig Lajos-posztereket és hirdetéseket látni, de az LMP-s jelölt is felülreprezentált, legalábbis az utcákon. Megfigyelésük szerint Tapolcán a Móricz utcai szavazókör környékén mozgósítást koordináló embereket látni, és nemrégiben megjelent Kubatov Gábor is.

Rig Lajos jobbikos jelölt az Index kérdésére azt mondta, szerinte a mostani kiélezett versenyben, ahol ráadásul 22 induló van, 28-30% körüli eredménnyel már lehet nyerni. Miután leadta szavazatát, Rig arról beszélt a sajtónak, győzelemre készül, de nem lenne csalódott akkor sem, ha nem győzne, és bár nem akart belemenni a találgatásokba, arról beszélt, hogy "a harmadik helyben biztosan nem kell gondolkodnom".

Rig Tapolca

Pad Ferenc, az MSZP-DK jelöltje a Veol.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy már reggel leadta szavazatát az egyik ajkai iskolában. Már nem kampányol, a mai napot a családjával tölti, füvet nyír, rendezi az udvart, mert erre eddig nem sok ideje volt. Az eredményt az ajkai MSZP irodában várja.

Fenyvesi a megyei lapnak azt mondta, hogy szentmisére készül, azután a családjával ebédel, majd lepihen. Az eredményt Tapolcán várja majd. Talán nem meglepő, de mindkét jelölt azt mondta, hogy győzelemre számít.

Miért fontos szavazni?

Az időközi választás természetesen csupán egyetlen mandátumról dönt, de a végeredménynek országos tértje is van. A Jobbik megnyeri története első egyéni mandátumát? A Fidesz tud újra győzni? Az MSZP nyerhet még szegfűvel? Csupa olyan kérdésre kapunk választ vasárnap, amely hosszú távon határozza meg a magyar politikát. Itt olvashat ezekről

Kik szavaznak?

Hatvan település választói. A teljes listát itt is megtalálja. A három legnagyobb település Ajka (25 ezer választó), Tapolca (13 ezer választó) és Sümeg (5 ezer választó). 

És ezeken a településeken is ikszelhetnek: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár.

Kire lehet szavazni? 

Hosszú a szavazólap, 22 név szerepel rajta: Antal Tamás (független), Ács László (Zöldek Pártja), Blazovich Tímea (Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja - FGRP), Borbély József (független), Busi Erika (független), Czigler László (független), Csányi Gyula Sándor (független), Daróczi Sándor Józsefné (független), Fecser János Gyula (független), Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP), Filemon Kristóf (Munkáspárt), Galyas István (független), Horváth Magdolna (MIÉP), Köröskényi Kálmán (független), Ladányi György (független), Pad Ferencet (MSZP-DK- Magyar Szolidaritás Mozgalom), Rig Lajost (Jobbik), Sallee Barbara (LMP), Sinkáné Vati Júlia (független), Szepessy Zsolt László (Összefogás Párt), Törökné Juhász Ilona (független) és Turcsán Mihály (független)

Tavaly áprilisban hogy szavaztak?

 

Most hogyan lehet szavazni?

Mint mindig, most is kell egy személyazonosságot igazoló okmány (személyi, útlevél vagy jogosítvány), illetve lakcímigazolvány. A szavazólapon pedig, tudják, két egymást metsző vonal a nyerő.

Rovatok