Index Vakbarát Hírportál

Megszerezte első egyéni mandátumát a Jobbik

2015. április 12., vasárnap 21:20 | kilenc éve frissítve

A jobbikos Rig Lajos 99,13 százalékos feldolgozottságnál 261 szavazattal vezet a fideszes Fenyvesi Zoltán előtt, és bár matematikailag még nem dőlt el a dolog, de kijelenthető: a Jobbik nyerte a tapolcai választást. A hárompólusú körzetben a Jobbiknak sikerült a legjobban a mozgósítás, a Fidesz győzelméhez Orbán Viktor is kevés volt, az MSZP pedig csúnyán leszerepelt.

A Jobbik megnyerte története első egyéni parlamenti mandátumát a tapolcai időközi választáson.

A jobbikos Rig Lajos 99,13 százalékos, majdnem teljes feldolgozottságnál 261 szavazatkülönbséggel, egy százalékkal vezet a fideszes Fenyvesi Zoltán előtt. Ezzel kijelenthetjük, hogy győzött, hiszen az utolsó, a külföldi és igazolással voksolók szavazatai miatt később számolt tapolcai szavazókörben aligha fog ráverni 262 szavazatot a Fidesz a Jobbikra.

 

Abban a tapolcai szavazókörben ugyanis 472-en szavaztak, továbbá oda 11 szavazatot várnak a külképviseletekről, 53-at az átjelentkezéssel szavazóktól. Ezt azt jelenti, hogy 536 szavazatot fognak még megszámolni, a választási iroda tájékoztatása szerint ez csütörtökön Tapolcán történik meg. Vagyis

négy nap múlva lesz végeredmény.

A Fidesz győzelmének a dolgok állása szerint azonban inkább csak matematikai esélye van, a párt még vasárnap éjjel el is ismerte a vereségét. Ebben a szavazókörben 60-65 százalék körüli eredményt kellene elérnie. Ez azért tűnik nehezen hihetőnek, mert a Fidesz a másik 14 tapolcai szavazókör egyikében sem tudta megverni a Jobbikot, több helyen még az MSZP-s jelölt is megelőzte, és volt, ahol ötödannyi szavazatot kapott a kormánypárti jelölt, mint a jobbikos.

Habár a kutatások szerint volt esélye a győzelemre, az MSZP-DK-s Pad Ferenc távol volt a győzelemtől: 7696 szavazattal 26,36 százalékot szerzett a nem végleges adatok szerint.

A jobbikos győzelem annyiban meglepő, hogy a Fidesz tavalyi kétharmados győzelme nehezen tudta volna bárki is elképzelni, hogy 2015 tavaszán az a Jobbik nyer egyéni mandátumot, amelynek tavaly egyetlen egy egyéni győzelem sem sikerült. A közvélemény-kutatási adatok aztán jelezték, hogy a Jobbik egyre népszerűbb, ebben a választókerületben pedig tavaly polgármesterré választották a jelöltjüket Tapolcán.

Napközben már látni lehetett, hogy a Jobbiknak jól sikerült a mozgósítás, hiszen a jobbikos terepnek számító Tapolcán volt a legmagasabb a részvétel. Urnabontás után ki is derült, hogy Tapolcán volt olyan szavazókör, ahol Rig Lajos ötször annyi szavazatot kapott, mint a Fidesz, a kormánypártot pedig több szavazókörben – nemcsak a baloldali bázisnak számító Ajkán – az MSZP-s jelölt is megelőzte.

A kampányban pedig mindhárom párt minden követ megmozgatott a győzelemért. Vona Gábor Jobbik-elnök a párt vezérkarával szinte leköltözött a választókerületbe, a Fidesz pedig a miniszterek és államtitkárok mellett még Orbán Viktort is bevetette. A szavazás azt mutatja, hogy a Jobbik számítása jött be, a Fidesz pedig most akkor sem tud nyerni, ha mindent bevet.

A választás napjáról szóló percről percre tudósításunkat itt találja

Rovatok