Index Vakbarát Hírportál

2018-ban is a Jobbiktól kikapó jelöltjét indítaná a Fidesz

2015. április 13., hétfő 14:00

Kétszázvalahány szavazattal, 1%-on belüli különbséggel kapott ki vasárnap a tapolcai időközi választáson a Fidesz jelöltje, Fenyvesi Zoltán, a párt azonban a vereség után nem engedi el a kezét. Kormányzati források az Indexnek azt mondták, Fenyvesiben „megtalálták Lasztovicza Jenő méltó utódját”, és a tervek szerint a 2018-as parlamenti választásra is őt építik tovább képviselőjelöltként.

A vereség ténye nem lepte meg a kormánypártot, hiszen belső felmérések is azt mutatták, lemaradásban vannak, az azonban igen, hogy jelöltjük nem Pad Ferenccel, hanem Rig Lajossal szemben maradt alul. Az utóbbi hetekben a Fidesz több meghatározó pártpolitikusa, így Kövér László, Kocsis Máté és Gulyás Gergely is kampányolt Fenyvesi mellett, a kormánytagok közül pedig Orbán Viktoron kívül Hende Csaba, Fazekas Sándor, Balog Zoltán és Varga Mihály is leutazott besegíteni a jelöltnek, de ez sem volt elég.

Egy fideszes forrásunk arról beszélt, a hátrányukat olyannyira le akarták dolgozni, hogy a kampány operatív lebonyolításához újra összeszedtek olyan szakembereket, akik részt vettek a 2014-es parlamenti és EP-kampányban, de utána szétszéledtek. Kubatov Gábor vezetésével sok száz aktivista, valamint a Fidelitas egy különítménye is ott volt a terepen. Fenyvesi a fidelitasosokkal a háta mögött a vereséget beismerő beszédében is arról beszélt, a kormánypártok önkéntesei „felszántották a pályát”.

Fenyvesi elismeri vereségét

Egy jobbikos politikus ugyanakkor a vasárnap esti eredmények után az Indexnek azt mondta: ők 70 aktivistával voltak jelent a választókerületben, jó részük a Jobbik ifjúsági tagozatából került ki, és csak a szállást, ellátást fizette nekik a párt. Ez azt jelenti, hogy a nemzeti radikálisok elképesztő szervezeti túlerő ellenében tudtak nyerni.

Rovatok