Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam felrobbantotta a parlamenti árkokat

2015. április 14., kedd 11:30 | aznap frissítve

Küldjünk-e magyar katonákat Irakba? Erről szavazott a parlament kedden, és el is fogadták több mint kétharmaddal, hogy aktív katonai részvétellel harcoljon Magyarország az Iszlám Állam ellen. A kérdés teljesen felborította a megszokott rendet: ezúttal egy Fidesz–KDNP–DK–Együtt-koalíció nézett szembe a Jobbik–MSZP–LMP-trióval.

Kedden szavaztak a parlamentben arról a javaslatról, amely lehetővé teszi a magyar részvételt az Iszlám Állam (IS) elleni harcban, az iraki Erbílben. 

A parlament 137 igen és 57 nem szavazattal elfogadta a javaslatot.

A kormány által benyújtott javaslat szerint legfeljebb 150 – váltási időszakban 300 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst küldhet majd Magyarország Irakba. A katonák 2017 végéig láthatják el a feladatukat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, az összesen 150 katonából 110 teljesítene szolgálatot a helyszínen, hat magyar tiszt pedig a vezetési pontokon lenne jelen. 

A határozati javaslat elfogadásához kétharmados többség kellett, amihez a Fidesz–KDNP-s képviselők már nincsenek elegen. Szerencséjükre azonban akadnak még a parlamentben pártok, amelyek támogatják és szintén megszavazták a javaslatot.

A Fidesz–KDNP-vel ezúttal együtt szavaztak a DK-s képviselők és az Együtt, míg a javaslat ellen voksolt a Jobbik, az MSZP és az LMP is.

A javaslatot a kormánypárti képviselőkön kívül tehát megszavazta Gyurcsány Ferenc, Szelényi Zsuzsa, a szolidaritásos Szabó Szabolcs, a liberális Fodor Gábor, sőt a független veszprémi Kész Zoltán is.

Nemmel szavaztak viszont az MSZP-sek, a jobbikosok és az LMP-sek, valamint a PM-es Szabó Tímea, a szolidaritásos Kónya Péter, illetve a fideszes Bencsik János is.

Az MSZP-nél kicsit bonyolult volt a helyzet, a hétfői frakcióülésen igen nagy vita volt arról, hogy mennyire rombolja a szocialisták nyugatpárti képét, ha leszavazzák a javaslatot, és a Jobbikkal tartanak ebben a kérdésben.

A szocialisták azt szerették volna, hogy Magyarország segítse az Iszlám Állam elleni harcot, de ne katonákkal. Ezért benyújtottak egy módosítást, ami a jelenlegi szerepvállalásunkat jelentősen meghaladja, de a katonák küldését nem engedni. Ezt leszavazta a Fidesz, így a szocialisták nemmel szavaztak a javaslat egészére. „Az MSZP szavazatával nem fog asszisztálni Orbán Viktor külpolitikai pávatáncához, amelynek következményei beláthatatlanok hazánk polgárainak biztonsága szempontjából” – írták keddi közleményükben. Ennek ellenére feltehetően voltak, akik nem tartották be a frakciófegyelmet: Hiller István és Kunhalmi Ágnes nem nyomott gombot.

És most lássuk részletesen, ki miért támogatta a javaslatot:

Most pedig nézzük az ellenvetéseket, ki miért nem nyomta meg az igen gombot:

Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztőként az ellenvetésekre hétfőn úgy válaszolt: az ENSZ több korábbi határozatában felhívta a tagországokat, hogy támogassák a szélsőséges erőszak, a terrorizmus elleni küzdelmet, így elegendő jogalap van a misszióra. A katonák számával kapcsolatban közölte, irreleváns összevetni a szerepvállalás mértékét a többi országgal, a feladat, amelyet elvállaltak, ennyi katonával végezhető el.

Rovatok