Index Vakbarát Hírportál

Ha nem lenne ez az iskola, már nem élne a kishúgom

2015. április 20., hétfő 20:03 | nyolc éve frissítve

A kormány az érintettek megkérdezése nélkül bezárja Budapest utolsó nagy egészségügyi szakközépiskoláját, a diákok felét pedig műszaki iskolákba szórja szét. Nagy a felháborodás a Raoul Wallenberg környékén, több száz család élete bonyolódhat azért, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megkapjon egy szép épületet. Az iskolaközösség nem hagyja annyiban, tüntetés lesz az intézményért, és azt ígérik, bármeddig hajlandóak elmenni.

Ha a kormány azt hitte, hogy az érintettek megkérdezése nélkül, 2015 tavaszán csak úgy bezárathat és átszervezhet egy iskolát, akkor nagyot tévedett. Hétfő délután több száz szülő és diák vett részt a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola udvarán rendezett szülői fórumon, ahol nagyjából minden résztvevő egyet értett abban, nem hagyják, hogy elvegyék tőlük az iskolájukat.

Az iskola közösségét az bőszítette fel, hogy múlt szerdán értesítette őket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), hogy a kormány március 18-i döntése szerint, az intézmény a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez (NKE) kerül, a Klik pedig megkezdi a tanárok és diákok szétszórását 6-7 budapesti intézménybe.  

Nagyon úgy tűnik, hogy a kormányt hidegen hagyja, hogy milyen szintű és típusú oktatás zajlik a Wallenbergben, csak az érdekli őket, hogy az NKE újabb épülettel gyarapodhasson, hogy majd egyszer csak összeálljon az a nagy egyetemi campus, amit megálmodtak. 

Csakhogy az iskolából való költözés az intézmény végét is jelenti, hiszen ha 6-7 helyre szórják szét a diákokat és a tantestületet, akkor a Raoul Wallenberg iskola lényegében megszűnik. Az iskola közösségét tömörítő egyesület szerint van olyan iskolaépület Budapesten, ahova átmehetnének mindenestül, ha megkapják, azt jó kompromisszumnak fogják érezni. 

Bár közlekedési szempontból nagyon jó helyen van az iskola, ha egy épületben maradhat a közösség, akkor elfogadnánk

érzékeltette az Indexnek az egyik harmadikos diák, hogy lenyelnék a felháborodottságukat, ha legalább nem szórnák őket szét. Így viszont – mint fogalmazott –, bármeddig elmennek, tüntetni biztosan fognak az iskoláért, április 26-án például a József Nádor téren lesz demonstráció, állt azon a cetlin, amit a szülői fórum előtt osztogattak. 

Hiánypótló szakiskola

Bár a kormányt csak a szép épület érdekli, nem mellékes, hogy nem csupán egy átlagos iskola bezárásáról van szó. A szakképzés 2006–2007-es átalakításakor Budapesten tíz szakiskolából maradt egy, a megszűnő, szétdarabolt intézmények hallgatóit, tanárait a Wallenberg fogadta be. 

Így most Budapesten egyedül itt folyik egészségügyi, pedagógiai és szociális szakképzés, amelynek színvonalát az egyetemek is megirigyelhetik

– mondta az Egészségügyi Szakszervezetek elnöke a fórumon. Azt is hozzátette, hogy a Raoul Wallenberg több tízezer kollégáját képezte ki, adott nekik megélhetést. Az iskola fontosságát a fórumon felszólaló Balogh Kata a következőképpen érzékeltette: „Ebben az iskolában tanítottak újraéleszteni. Ha nem lenne ez az intézmény, a kishúgom már nem élne.” A tanuló és anyukája később kérdésünkre azt mondta, hogy tavaly nyáron állt le a 16 éves lány szíve, Kata pedig 20 percen keresztül élesztette újra, míg végül sikerült megmenteni. 

Ha egy KRESZ-vizsgán tanítanak meg újraéleszteni, már biztosan nem élne. Nincs olyan, hogy valamire nem emlékszünk abból, amit itt tanítottak nekünk, mert azt úgy tanították meg, hogy sose felejtsük el

– mondta Balogh. 

Még nincs döntés, csak ezt mondják a hivatalos szervek 

A fórum két öregdiák wallenberges dalával kezdődött, majd jöttek a szülői kérdések, amelyeket a Klik szakképzési főosztályvezetőjének, Halász Józsefnek tehettek fel. Halász nem tette zsebre, amit kapott, látszott, hogy nem nagyon tudott mit kezdeni a helyzettel, a tanácstalansága tetőfokán elővette a bombaérvet: 

én csak egy kormányhivatalnok vagyok.

Halász első megszólalásában elárulta, hogy szeptembertől a Wallenberg nem ebben az épületben fog működni, majd magának körülbelül ötvenszer ellentmondva ismételgette, hogy még nincs döntés, még bármi lehet, a Klik csak megkezdte az átszervezést, a végső szó a miniszteré, Balog Zoltáné. De ha nincs döntés, miért kell átszervezés, hangozott újra és újra a kérdés, mire Halász újra és újra tanácstalanul csak annyit reagált, hogy nincs döntés.

Halász azzal igyekezett tompítani a felháborodást, biztatta a hallgatóságot, hogy bátran mondják el a véleményüket, ő meg majd továbbítja. Erre a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy „rendkívül megalázó helyzetbe hozzák a szülőket", hiszen úgy tűnik, mintha kikérnék a véleményüket, de tulajdonképpen azt sem tudják, miről. És valóban, a Klik képviselője egyszer sem fejtette ki, hogy valójában miről is vár véleményt.

De azt azért elmondta, hogy ugyan hatástanulmány nem készült az iskola bezárásáról, vannak „részletes elemzések”, amelyek tartalmát nem mondhatja el a hallgatóságnak. Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások miatt a fórum az elejétől a végéig lincshangulatban telt.

Hogyan gondolták, hogy 1100 gyereket majd csak úgy átmozgatnak? Az én lányomnak Káposztásmegyerről két óra lenne bejutni az új iskolájába

– mondta az egyik osztály szülői munkaközösségének vezetője. Merthogy a diákokat már arról is értesítették, hogy a tervek szerint hol folytatnák ősztől a tanulmányaikat. Persze, döntés még nincsen, csak úgy ötletelgetnek. A többségnek az az igazán felháborító, hogy a diákok fele ráadásul műszaki iskolákba kerülne. 

Tehát a Klik eddigi tervei szerint egy egészségügyi szakközépiskola diákjainak felét műszaki iskolába tolnák tovább.

A szülők szerint ez súlyosan csorbítja a gyerekek szabad pálya- és iskolaválasztásához fűződő jogát. Halász erre is csak annyit tudott mondani, hogy „ami jó a rosszban, hogy nincs még végleges döntés”. Majd azt is hozzátette, hogy „higgyék el, valóban hathatnak a döntéshozókra", erre viszont szórványos fütty és cinikus kommentárok jöttek vissza a közönségből.

Bármennyire is igyekzett Halász megnyugtatni az embereket, nem vették be, hogy ez a meccs már nincsen régen lejátszva. Erre az érzésre erősít rá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Indexnek küldött levele, amely szerint

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a magas színvonalú egészségügyi és szociális szakképzés a jövőben is biztosított legyen a fővárosi intézményekben, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztése miatt előzetes egyeztetéseket folytatunk arról, hogy a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola diákjai hol folytathatják tanulmányaikat, a pedagógusok a munkájukat.

Nagyon nehéz ebből nem azt kiolvasni, hogy a Wallenberg épülete nem kerül majd végül az NKE-hez. Az Emmitől egyébként azt is megkérdeztük, hogy nem tartják-e aggályosnak és törvénysértőnek, hogy az érintettek megkérdezése nélkül elkezdenek átszervezni egy iskolát, de erre nem kaptunk választ. Kerestük az átszervezést végző Kliket is, de ők egyáltalán nem reagáltak. 

(A szülő fórum a Klik utasítása szerint nem volt sajtónyilvános, az ott elhangzott információkat a fórumon részt vevő szülők segítségével rekonstruáltuk.)

Rovatok