Index Vakbarát Hírportál

Gerőcs: Nem volt nehezebb a matekérettségi a korábbiaknál

2015. május 5., kedd 13:53 | aznap frissítve

Az idei középszintű matematika érettségi sem nehezebb, sem könnyebb nem volt a korábbi évek feladatsorainál, értékelte az Indexnek a feladatokat Gerőcs László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolájának vezető matematikatanára.

A tanár és tankönyvíró szerint ha valami miatt nehéz volt a feladatsor, az a szövegértés volt. A jó megoldáshoz a szöveg pontos, figyelmes átolvasására volt szükség.

Ha valami nehézséget okozhatott, akkor az az, hogy a szövegből a feltételek figyelembe vételével a megfelelő matematikai modellt ábrát, egyenletet el lehessen készíteni, és aztán kezelni tudjuk ezt a modellt. 

 

Gerőcs szerint nehéz lesz megbukni ebből a feladatsorból, de az is igaz, hogy a jeles osztályzatot megszerezni sem lesz könnyű. 

Balogh László, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója az MTI-nek azt mondta: voltak szokatlannak tűnő elemek, de összességében átlagos nehézségű, egyáltalán nem megoldhatatlan feladatsor volt az idei matematika írásbeli érettségi. Balogh László szerint "mérésre alkalmas", szokásos nehézségű feladatokat kaptak a diákok, nem volt olyan kérdés, amelyre ne lehetett volna készülni.

Lábodi Gyöngyi, a nagykanizsai gimnázium matematika munkaközösségének vezetője úgy látta: lehet, hogy néhány kérdést másként tettek fel a tételsor összeállítói, de ez nem tette megoldhatatlanná a feladatokat. Nem volt könnyű, de a szokatlannak tűnő kérdésekkel együtt sem számított a megszokottnál nehezebbnek az idei érettségi.

Straubingerné Kemler Anikó, a szekszárdi Garay János Gimnázium matematika tanára szerint a feladatok a korábbi évek átlagánál kicsit nehezebbek, de megoldhatóak voltak, és mindegyik benne van a tananyagban. Ritkábban szerepelnek az érettségin például a vektorok, és meglepő volt, hogy két, sorozattal kapcsolatos példa is akadt, a statisztika és a valószínűségszámítás ugyanakkor minden évben előfordul a feladatok között.

Szentendrey Rita, a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium matematikatanára azt mondta: az érettségi feladatok első része kifejezetten könnyű volt az idén - alapszintű matematikai ismeretekkel a maximális pontszám elérhető volt -, a második rész azonban nem teljesen fedte a várakozásokat. Nagyon sok volt a szöveges feladat, amelyekben meg kellett találni a matematikai tartalmat, a diákok viszont inkább a begyakorolt feladattípusokra számítottak.

Csapos Zsolt, a nyírbátori Báthory István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese viszont úgy látta: a diákok többsége szerint nehéz volt az idei matematika érettségi feladatsora. Az érettségizők az első, 45 perc alatt megoldandó feladatrészre és a második feladatsor kidolgozására is sok időt fordítottak. Az első feladatsort a diákok kimondottan nehéznek találták, a feladat második részére adott időt végigdolgozták. 

Rovatok