Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mennyit tarolt a három nagy mezőgazdasági mogul

2015. május 7., csütörtök 13:11 | aznap frissítve

Csányi Sándor, a Simicska–Nyerges-duó, valamint Leisztinger Tamás érdekeltségei évek óta tarolnak az uniós agrártámogatások osztásánál, ez közismert. Az Index által a Miniszterelnökségtől megszerzett összesítés szerint a három nagy cégcsoport 2007 és 2015 között a különféle mezőgazdasági alapokból az országban kiosztott 1500 milliárd forint 6 százalékát nyerte el. Az uniós támogatási ciklus legnagyobb nyertese a Csányi-birodalomhoz tartozó Bólyi Mezőgazdasági Zrt. volt, amely egymaga 21,6 milliárdot kapott.

A stabilitás volt az mezőgazdasági támogatási rendszer egyik legfontosabb jellemzője az elmúlt 7-8 évben.

Az uniós források 2007-es megjelenése óta stabilan nagyjából ugyanazok viszik el a legtöbb pénzt.

Az évenként a sajtó által összebogarászott adatokból újra és újra kiderült, hogy a legnagyobb földbirtokkal rendelkező érdekcsoportok szerzik meg a legtöbb támogatást. A korábbi kalkulációk azt mutatták, hogy a vállalkozások felső 10 százalékához folyt be az éves keret 70 százaléka.

Ehhez képest szinte meglepő, hogy a 2007–2014 közötti első EU-s pénzügyi ciklus mezőgazdasági jellegű támogatásaiból a három legjelentősebb földbirtokosi érdekkör valójában „csak” 6 százalékkal részesedett, de így is közel százmilliárd forintról van szó. 

Az Index a Miniszterelnökségtől kikérte a támogatások statisztikáját. A kormányzati összesítés szerint Csányi Sándor, Simicska Lajos és üzlettársa, Nyerges Zsolt, valamint Leisztinger Tamás cégei a teljes magyar agráriumra szánt 1500 milliárdból 2015-öt is beleértve összesen 97,1 milliárd forintos támogatással részesedtek.

A legtöbbet, 37,7 milliárdot a Csányi-érdekeltségek kapták, Simicska–Nyerges 33,2, Leisztinger pedig 26,2 milliárdhoz jutott.

Az uniós ciklus egészére vonatkozó statisztikák is azt igazolják, hogy mindhárom érdekkör az évek során többé-kevésbé kiegyensúlyozott módon jutott hozzá az újabb és újabb támogatási összegekhez. A statisztika ugyanakkor nem tér ki arra, hogy a földterület nagysága vagy egyéb szempontok szerint a három nagy szereplő között mennyiben tekinthető arányosnak az eltérés. 

A pénzek mértékében és eloszlási módjában sokáig semmilyen kivetnivalót sem találtak a politikusok. Orbán Viktor az utóbbi hetekben viszont egyértelműen hadat üzent a „nagybirtoknak”. Az Echo Tv-nek adott múlt heti interjújában a miniszterelnök többek között azt mondta:

a mezőgazdaság 80 százalékának kisgazda alapokon kellene állnia, és ma már úgy emlékszik, Simicskával is a magyar mezőgazdaságot uraló nagybirtokrendszerről folytatott vitái miatt romlott meg a viszonya.

A támogatási összesítés alapján úgy fest, nem csak Simicskáéknak kell kormányzati ellenszéllel számolniuk, pedig az OTP-vezér, Csányi Sándor tavaly nyáron stratégiai együttműködési szerződést is kötött a kormánnyal.

Bogarásszon kedvére a cégek és milliárdjaik között!

A Csányi-cégcsoport támogatásait itt, a Simicska-Nyerges-érdekeltségét itt, Leisztingerékét pedig itt találja Excel-táblázatokban.

Csányiék és a bólyi zászlós hajó

Szijjártó Péter és Csányi Attila, a bankár fia több Csányi-érdekeltségű céget érintő megállapodást írta alá 2014 augusztusában. Ezek a vállalatok a következők:

Csányi érdekeltségei közül pedig éppen a partnerséget kötő vállalkozások és további néhány kisebb, mezőgazdasággal foglalkozó cég nyertek el uniós támogatásokat.

A zászlóshajó a Bólyi Mezőgazdasági és Kereskedelmi Zrt., amely 2013-ban 700 emberrel 17 milliárdos forgalmat ért el úgy, hogy közben 800 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A részvénytársaság 2007 óta 21,6 milliárd forintos támogatásban részesült, ami minden valószínűség szerint országos rekord.

A pénzek egy része területalapú támogatás volt, de emellett a baromfitartástól az állati hulla ártalmatlanításig rengeteg más címen is igénybe vettek uniós forrásokat. Az összegek is jelentős szórást mutatnak – mindegyik cégcsoportnál nyilván –, akadnak százezres és milliárdos tételek is. Bóly két éve például 1,8 milliárdot kapott az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) állattartótelep-korszerűsítésre, tavaly pedig szintén az EMVA-ból jött 1,6 milliárd öntöző rendszerekre. Bólyban a cég honlapja szerint hagyományosan a vetőmag- és takarmánytermelés a fő profil, kiegészítő tevékenységként pedig az élelmiszer-feldolgozást említik.

A másik nagy kedvezményezett a Csányi Attila irányítása alatt álló Dalmand Zrt. volt, amely több mint 11 milliárdot nyert pályázataival. A kormányzati összesítésben külön sorban szerepel Csányi Attila és Csányi Erika, a bankár felesége is, akik saját jogon majd' 120 milliós támogatáshoz jutottak az elmúlt években.

Nyergesék és az ezerhatszáz koca

Az Orbán Viktorral immár nyílt háborúban álló Simicska Lajos és üzlettársa, Nyerges Zsolt cégeinek is folyamatosan jöttek 2007 óta a brüsszeli pénzek. A 33,2 milliárd forintnyi elnyert támogatási összeg zöme négy vállalkozáshoz ment.

A legtöbb pénz a Mezort Zrt.-hez tartozó érdekeltségeknek jutott, amelyben Simicska Lajos és felesége, Pusztai Zsuzsanna, továbbá Nyerges Zsolt is részvényes. Idetartozik a Lajta-Hanság Zrt. is, amely a Céginfó adatai szerint 2013-ban 4,4 milliárd forintot forgalmazott, és 870 milliós nyereséget ért el.

A Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. (DPMG), amely Nyerges Zsolt érdekeltsége, csak tavaly 1,3 milliárdos forintnyi forráshoz jutott, de időarányosan már az idén is elérte ugyanezt a támogatási szintet. A DPMG többek között a 1600 kocájára és az 1100 darab holstein fríz tehenére büszke a céges weboldalon.

Leisztingeréknek weboldalra nem futotta

Leisztinger Tamás érdekeltségei közül 11 vállalkozás került be a kormányzat uniós kimutatásába. A milliárdos vállalkozó a Domestore, az Arago Zrt.-n és a Forrás Nyrt.-n keresztül építette ki a mezőgazdasági birodalmát, amely 26,2 milliárd forintot használhatott fel az elmúlt 7 évben uniós forrásokból. A legtöbb támogatás,

Rovatok