Index Vakbarát Hírportál

Vádemelés lett a félmeztelen fotóból

2015. május 10., vasárnap 13:31

Május 5-én vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a gyulai rendőrség az ellen a 18 éves fiú ellen, aki osztálytársnője félmeztelen fotóját a lány engedélye nélkül kitette egy közösségi oldalra, írja a police.hu. Az eljárás még 2014 októberében indult személyes adattal visszaélés gyanúja miatt.

A fotó néhány hónappal korábban készült mobiltelefonnal a 17 éves lányról, akkor, amikor a barátaival volt Városerdőn, a Fekete-Körösnél, és fürdés után félig levetkőzött. A lány hiába kérte a fényképet készítő ismerősét, hogy törölje a fotót. Az ismerős megígérte ezt, de az ígéretet nem tartotta be. A lány szeptemberben az interneten látta viszont a képet, az osztálytársa, K. Sándor tette ki.

A lány azonnal töröltette a fotót, és feljelentést tett a rendőrségen. K. Sándor nem tagadott: elmondta, hogy attól a barátjától kapta a fotót, aki készítette. A rendőrségi közlemény szerint azt állította, hogy már nagyon megbánta, hogy feltette a közösségi oldalra, jó viccnek szánta, és nem gondolt arra, hogy baj lehet belőle, azt sem mérte fel, hogy a lánynak mit okoz ezzel. Az ügy most a Gyulai Járási Ügyészségre került.

A személyes adattal való visszaélés vétsége a Btk. szerint akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Nem az efféle fotók engedély nélküli közzététele az egyetlen, amellyel netezés, mondjuk facebookozás közben könnyű átlépni a törvényesség határait, a témáról tavaly bírákat kérdeztünk, erről itt olvashat részletesen.

A kutatások szerint a cyberbullying, melynek egyik megjelenési formája az engedély nélkül közzétett félmeztelen fotó, most már Magyarországon is sokkal elterjedtebb, mint az iskolai bántalmazás. Azok is lehetnek bántalmazók, zaklatók, akik egyébként az iskolában nem lépnek fel agresszorként, az áldozatok pedig sokszor a szüleiknek szólnak utoljára, ha bajba kerülnek. A jelenségről itt írtunk.

Kihez lehet még fordulni?

A 116 111-es telefonszámon éjjel-nappal lehet hívni a Kék Vonal lelkisegély-vonalat. A hívás ingyenes, és annak sem kell félnie, aki nem akarja, hogy a szülei megtudják, hogy telefonált. A hívó telefonszámláján nincs nyoma a hívásnak. Az NMHH Internet Hotline oldalán pedig az is tehet online, vagy telefonos bejelentést, aki internetes zaklatással találkozik.

Rovatok