Index Vakbarát Hírportál

A Normafán talált egymásra a Fidesz és az MSZP

2015. május 11., hétfő 12:50

Mikor reggel megkértek, hogy szaladjak el a Fidesz–MSZP–Együtt sajtótájékoztatójára, azt hittem, hogy itt most valaki nagyon meg szeretne tréfálni, mert ilyen esemény úgysem létezik. Hiába látott már az ember karón varjút, azért az durva lenne, ha képletesen szólva összeállna az Orbán–Gyurcsány–Bajnai-tandem. 

Mondták, hogy a Normafa megújításáról szóló népszavazás lesz a téma, de így sem akartam hinni a fülemnek, hiszen nagyon szürreálisan hangzott, hogy egy országos visszhangot kiváló helyi ügyben egy platformra helyezkedjenek a kommunisták, a demokrácia lerombolói, és azok, akik szerint az előbbi két formáció együtt tette tönkre országot. 

Normafa: a Jobbik elleni szerelmi fészek

Hétfő délelőtt egy maroknyi sajtós várakozott a város egyik legszebb pontján, a Normafa rétesezőtől pár lépésre, ahol megannyi szerelem köttetett és még annál is több első csók csattant el a festői panorámába burkolva. Talán nem véletlen, hogy éppen ez a varázslatos hely hozta el a történelmi Fidesz–MSZP–Együtt-nagykoalíciót, mert eddig ilyen széles kézfogóra nem volt példa. 

A három politikus (Pokorni Zoltán, Tüttő Kata, Komáromi Zoltán) stílusosan együtt, szinte karöltve lépett elő a fák árnyékából, hogy bejelentsék: bár a pártjaik között mély szakadék tátong, ők most mégis összefognak, mert a Normafa ügye egy olyan ügy, amiben össze tudnak fogni. Igaz – jegyezte meg egyikük –, most sem értenek egyet mindenben. 

A kérdés nem jó, de ami mögötte húzódik, az igen.

– mondta Tüttő, hogy világossá váljon, ez az Összefogás kísértetiesen hasonlít a 2014-es Nagy Baloldali Összeborulásra, ahol a felek úgy próbálták egységet és erőt sugározni, hogy közben úton-útfélen hangsúlyozták, hogy aki mellettük áll, az bizony hülye. 

Az esemény rövidsége miatt itt most kevés lehetőség volt arra, hogy kifejtsék, miben nem értenek egyet a másikkal. Az MSZP-s politikus azért megragadta az alkalmat, hogy odamondja, „a nem normális nemzeti konzultáció rendszerét Normafán felválthatja egy normális népszavazás". Egy olyan népszavazás, aminek szerinte nem jó a kérdése. 

Olyan magas labda volt ez, hogy muszáj voltam megkérdezni Pokornit, ő is úgy látja-e, hogy ez a népszavazás jobb, kevésbé sugalmazó és irányított-e, mint például a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció. A polgármester sejtelmesen azt mondta: 

Csapdát érzek a kérdésben, és ha nem bánja, szeretnék kitáncolni belőle. A Normafáról szóló népszavazást én kezdeményeztem, a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt viszont nem. 

A Fidesz alelnöke ezúttal nem volt odamondogatós kedvében. Arra a felvetésemre, hogy nem volt-e nehéz morálisan összefogni a pártja által kommunistának titulált formációkkal, azt mondta: „Ha az a kérdés, hogy nehéz-e itt állnom, akkor az a válaszom, hogy nem.” Ennyi. Tüttő ehhez hozzátette, hogy az Összefogással az a céljuk, hogy megmutassák,

hogy normálisnak is lehet maradni egy nem normális politikai helyzetben.

Jobban örültem volna, ha azt mondja, hogy embernek maradni az embertelenségben, de sajnos nem azt mondta. A sajtótájékoztató nagy kérdése nem is ez volt, hanem az, hogy 

hol van a Jobbik?

Ezt elsőként a Magyar Nemzet újságírója vetette fel. Azé az orgánumé, amelyet mostanában azzal vádolnak a fideszesek, hogy összekacsintgat a Jobbikkal. A nemzetes kolléga azt mondta, hogy a Jobbik szerint a Normafa megújítása a lenyúlásról szól. Erre Pokorni tételesen elmondta, mit gondol a Gyöngyössy Márton által jegyzett szórólapon szereplő állításokról. Az offshore-szálról valóban elismerte, hogy létezik, csak nem úgy, ahogy a Jobbik gondolja: a kisajátítandó területen van egy ilyen cég, de a polgármester szerint nem tárgyalnak velük, a kormányhivatal intézi az ügyet, de „ők sem tárgyalnak ilyen emberekkel”. 

Update: a Jobbik reakciója

Cikkünk megjelenése reagált a párt, amelyik kimaradt a buliból: "A Pokorni Zoltán által hivatkozott határozat általános, az utolsó pillanatban elkészült megvalósítási terv pedig oly mértékben rugalmas kereteket szab, hogy abba a támogatható Normafa rendbetételtől az elfogadhatatlan gigaberuházásig minden belefér. Ha vasárnap az igenek kerülnek többségbe, az Önkormányzat biankó felhatalmazást kap arra, hogy saját szájíze szerint hajtsa végre a Normafa "rehabilitációját". Mindezek miatt továbbra is arra buzdítjuk a XII. kerület lakosságát, hogy vasárnap utasítsa el a tervezett munkálatokat, mondjon nemet a Fidesz és az MSZP közös Normafa-projektjére."

A Jobbikkal kapcsolatban a legérdekesebb, hogy 2013-ban és 2014-ben a XII. kerületi képviselőjük, Martinez Gábor mindent támogatott a Normafa megújításával kapcsolatban, ami az önkormányzatban felmerült. Például azt is, hogy legyen népszavazás. Pokorni szerint az elmúlt hetek fejleménye, hogy a Jobbik szembemegy a projekttel. A polgármester azt sejti, hogy az országos pártközpont rátelepedett a kérdésre, mert nem mutatna jól, hogy ők is beálljanak ebbe a bizonyos tandembe. 

Ha ez így van, akkor aki azzal is szembe tudja köpni magát, hogy nem szállt be a nagy összeborulásba, az maga Vona Gábor. Nyilván nem Gyöngyössy magánakciója egy ilyen fordulat, ami annak fényében tényleg köpönyegforgatónak tűnik, hogy Vona szerint a Jobbik minden olyan ügyet támogat, ami a magyar emberek érdekeit szolgálja. Mindegy, hogy a Fidesz vagy az MSZP dobja be. Persze, ez az elv lehet csak addig volt érvényes, amíg nem vált a kormánypárt kihívójává a Jobbik, mert mostantól más idők fújnak, és a Jobbik élből lenyom mindent, amit mások kezdeményeznek. Pontosan úgy, ahogy a Fidesz és az MSZP tette ezt, amíg elég erősek voltak hozzá. 

Persze, az még továbbra is nyitott kérdés, hogy a Normafa megújítása valójában kinek az érdekeit szolgálja. 

Rovatok