Index Vakbarát Hírportál

Hétvégén ismét Rehab Critical Mass

2015. május 12., kedd 15:00

Vasárnap második alkalommal rendezik meg a fogyatékkal élők (mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek) valamint a velünk szimpatizálók felvonulását, a Rehab Critical Mass-t. 

Az esemény célja, hogy közösen megünnepeljék azt, hogy “mindenki képes, csak másként”, és egyúttal felhívják az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére, azokra a súlyos problémákra és hiányosságokra, melyek haladéktalan megoldást igényelnek.

- írták közleményükben a szervezők. 

A kezdeményezés azon a felismerésen alapul, hogy a fogyatékkal élő emberek egyik legnagyobb problémája az önérdekérvényesítés hiánya, ezen pedig leginkább közös fellépéssel, cselekvéssel tudnak segíteni. A szervezők célja, hogy a Rehab CM létrehozza a civilek szolidaritáson alapuló közösségét, amihez ép és fogyatékkal élő emberek egyaránt csatlakozhatnak.

Azt szeretnék elérni, hogy a fogyatékkal élő emberek számára a mostani altató rendszer helyett egy motiváló rendszert hozzanak létre.

Ez nagyon nehéz feladat, hiszen a komplett ellátás átalakítását igényli. A kormánynak van erre stratégiája, amivel 2020-ig terveznek, de az érintettek számára ez sovány vígasz, számukra addig 3x365 nap eltelik úgy, hogy nem lesz könnyebb az életük. 

A tavalyi felvonuláson közel háromezer ember vett részt, a szervezők szerint még soha ennyi fogyatékosságal élő ember nem mutatkozott együtt köztéren. Ezzel sikerült felhívni a figyelmet a társadalmi kirekesztettségre, és elindult egy párbeszéd az érintettek, a döntéshozók valamint a szakmai szervezetek között.

Az idei felvonuláson a Nyitottak vagyunk kezdeményezéssel olyan cégek is csatlakoztak a Rehab CM-hez, mint a Prezi, Google, Espell vagy az Auchan. További információk az esemény Facebook-oldalán. A Rehab CM-ről szóló korábbi cikkeinket pedig itt találja

Rovatok