Index Vakbarát Hírportál

Nagyon győzött az igen a Normafa-népszavazáson

2015. május 17., vasárnap 19:31 | aznap frissítve

A XII. kerületi választók 27,6 százaléka vett részt a Normafa újjáépítéséről szóló népszavazáson, amely így érvénytelen lett. Az igenek elsöprő többségben vannak, a szavazók 81 százaléka támogatta az átalakítási terveket. Pokorni Zoltán, a Fidesz, az MSZP és az Együtt örülhet, a Jobbik és a DK sajnálhatja.

Hatalmas többséggel támogatták az aktív hegyvidéki választók a Normafa tervezett újjáépítését.

81 százalékot kapott az igen, és 19 százalékot a nem a vasárnapi népszavazáson.

A hegyvidéki szavazók ugyanakkor nem voltak túl lelkesek: mindössze a választók negyedét érdekelte a Normafa jövője. A választók 27,6 százaléka vett részt a vasárnapi népszavazáson - derül ki a XII. kerület honlapján közzétett adatokból. 47 ezer 913 XII. kerületi választó szavazhatott este hét óráig a Normafa újjáépítéséről.

A népszavazás így hivatalosan érvénytelen lett.

Az érvényességhez az kellett volna, hogy a választók legalább fele elmenjen szavazni. Jogilag ekkor lett volna kötelező az önkormányzat számára az eredmény. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere ugyanakkor azzal emelte a tétet, hogy korábban bejelentette: bármilyen kis részvétel esetén is elfogadja az eredményt, "akkor is, ha csak 15-en mennek el szavazni".

Néhány nappal ezelőtt készült videónkban összeszedtük, mire is számíthatnak a Normafán.

Akkor most mi a fene lesz a Normafával?

Pokorni a vele kampányoló pártok, a Fidesz mellett az MSZP és az Együtt ugyanakkor vad ünneplésbe kezdhetnek, mert az ikszelő választók többsége határozottan támogatta a terveket. 

Pokorni így örült

Pokorni Zoltán vasárnap este már sajtótájékoztatót is tartott. Az MTI összefoglalója szerint üdvözölte, hogy a kerületben élők többsége egyetért az önkormányzat által kijelölt rendezéssel.

A folyamat több évet vesz igénybe, de több munkálatot - például a padok, szemetesek, játszóterek és sétautak rendbetételét - már a következő hetekben megkezdik.

A polgármester azt is mondta, hogy az elmúlt másfél évben néhány kivételtől eltekintve tárgyilagos és korrekt párbeszéd folyt a zöld- és civil szervezetekkel, ellenzéki képviselőkkel, és ennek köszönhető a csaknem konszenzusos javaslat. "A 21. században ezt a politikai metódust kell folytatni" - jelentette ki Pokorni Zoltán. A jövőben egyre fontosabb lesz, hogy minél inkább bevonjuk az embereket a közügyek eldöntésébe - mondta.

A kerület vezetője megköszönte mások mellett Vincze P. Márton kormánybiztos és Fónagy János államtitkár, a kerület országgyűlési képviselőjének munkáját, továbbá megköszönte, hogy Tüttő Kata, az MSZP és Komáromi Zoltán, az Együtt helyi politikusa is szakmai kérdésként kezelte az ügyet és nem nagypolitikai haszonszerzést láttak az álláspontjuk kialakításában, hanem "volt bátorságuk egy kormánypárti politikus mellé odaállni".

A hegyvidékiek a Normafa újjáépítéséről szavaztak. Egész pontosan egy januári rendeletről, amely szerint új utakat, sífutó pályát, látogató- és információs központot, erdei iskolát építenek a Normafán. Ebben a cikkünkben részletesen bemutattuk, miről is van szó. A tervezett költség 6,9 milliárd forint. Erre a kérdésre kellett válaszolniuk:

Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint?

A népszavazás a megszokott politikai viszonyokat is átrendezte. Nemcsak a fideszes Pokorni Zoltán kampányolt az igen mellett, hanem az MSZP és az Együtt is. A kerületben élő Orbán Viktor miniszterelnök is elárulta ma, amikor szavazott, hogy az igent ikszelte be. A Jobbik és a DK viszont - más, más okok miatt - a nemre buzdított.

A DK úgy értelmezte az eredményt, hogy "a hegyvidéki polgárok kevesebb, mint negyede támogatja Pokornit". Kerék-Bárczy Szabolcs helyi DK-s képviselő a közelményében azt írta: "A sikertelen referendum fontos üzenete, hogy a helyi lakosok bölcsebbek a polgármesternél, és  ebben a kicsinyes politikai játékban nem kívánnak részt venni".

Rovatok