Index Vakbarát Hírportál

Pannonhalma: lelkileg és testileg is bántalmazták a diákokat

2015. május 26., kedd 14:44

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a holnap megjelenő Nők Lapjának adott interjút a Bencés Gimnáziumban évekkel ezelőtt történt, tegnap nyilvánosságra került bántalmazási üggyel kapcsolatban, de a cikk már ma megjelent az apátság oldalán. Várszegi szerint évtizedekkel korábban náluk tanuló diákok keresték meg, és az ő beszámolóik alapján indult meg az eljárás, melynek során a tanár összes volt tanítványát megkeresték. Több mint 60 diákkal beszéltek, további sértettekre is fény derült, és a beszámolóik alapján az egyházjogi eljárás jelenleg is zajlik.

Várszegi a tanárt "rendkívül magas intellektusú, briliáns elméjű, vonzó személyiségnek" nevezi, akiért rajongtak a diákjai, és akiről senki nem gyanított semmit. Az áldozatok korábban nem beszéltek a velük történtekről, a kollégiumi élet velejárójának tekintették, és férfivá, apává válásuk érttette meg velük, hogy lépniük kell. A diákokkal történteket akkoriban az is lehetővé tette, hogy egy osztályra egyetlen prefektus ügyelt, ez ma már nem így van.

A főapát szerint a tanár nagyon szoros lelki, érzelmi kapcsolatra törekedett a diákjaival, feltétlen elfogadást várt el tőlük, amit Várszegi a diákok kiszolgáltatottságára tekintettel érzelmi zsarolásnak minősít.

"Illetlen érintések" formájában a tanár a diákok testi intimitását is megsértette. Itt Várszegi szerint nem azokra a "durva praktikákra" kell gondolni, amiket a közvélemény a szexuális bántalmazás fogalmával társít, sőt, a diákok szerint az érintéseknek nem volt erotikus töltete, ám a gyerekek így is traumatizálódtak.

Az eset napvilágra kerülése után az apátság az érintetteknek minden lehetséges segítséget igyekezett megadni, és újraírták a gimnázium gyermekvédelmi szabályzatát. Az érintett tanár már elhagyta a rendet.

Rovatok