Index Vakbarát Hírportál

Orbán Webernek is megígérte, hogy nem vezetjük be a halálbüntetést

2015. június 4., csütörtök 10:12

Orbán Viktor miután találkozott Mafred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, az M1-en sugározott nyilatkozatában azt mondta, hogy a munkareggelin szóba kerültek gazdasági kérdések, továbbá a munkanélküliség, a tisztességes adópolitika kérdése és a bevándorlás is.

Orbán Viktor a halálbüntetéssel kapcsolatban arról biztosította Manfred Webert, hogy Magyarország semmilyen, az Európai Unió alapdokumentumaival ellentétes szabályt nem vezet be egyetlen témában sem. A magyar miniszterelnök az MTI híradása szerint azt mondta, hogy Magyarország legerőteljesebb nemzeti érdekének tartja a lehető legjobb együttműködés kialakítását Európa legerősebb pártjával, az Európai Néppárttal.

A munkareggeli után Manfred Weber megemlítette a halálbüntetés kérdését, kiemelve, a közös európai elvek, értékek egyike a halálbüntetés elutasítása, majd megköszönte Orbán Viktornak, hogy tisztázta az ügyet.

A frakcióvezető is kitért a bevándorlás kérdésére, amelyet nagy kihívásnak nevezett, hangsúlyozva: azoknak a menekülteknek segítséget kell adni, akik polgárháborús területekről - például Szíriából - érkeznek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy vannak illegális bevándorlók is, akiknek nincs joguk az Európai Unió területén maradni, és akiket haza kell küldeni.

Ahogy azt már szerdán megírtuk, az Európai Néppárt frakciója csütörtökön és pénteken vezetőségi ülést tart Budapesten. Bár pletykaszinten állítólag felmerült, hogy a halálbüntetés ügye, a bevándorlók elleni retorika és a túlzottan oroszbarát külpolitika miatt esetleg kizárhatják a Néppárt frakciójából a Fideszt, erre most biztosan nem kerül sor. Ugyanis először nem is a frakciónak, hanem a pártnak kellene állást foglalnia, és erre eddig nem került sor.

Rovatok