Index Vakbarát Hírportál

Tudja, milyen lesz a Városliget? Olyan, mint a Sziget Fesztivál!

2015. június 5., péntek 06:46

A kormány várhatóan még júniusban eldönti, mi lesz a Liget Budapest Projekttel - nyilatkozta Baán László miniszteri biztos a pénteki Népszavának. Azt is leszögezte, hogy a kormányhatározat a 150 milliárd forint összköltségű projekt

teljes struktúráját rögzíti majd, vagyis a beruházás minden eleme véglegessé válik.

Ahogy arról mi is írtunk, Orbán Viktor számára prioritás a kormányzat Várba való költöztetése, és uniós források híján könnyen lehet, hogy nem, vagy nem a tervezett formában valósul meg a Liget átalakítása. Egyes kormányzati források egyenesen arról beszélnek, hogy "léket kapott a Liget-projekt". Ráadásul a kormányhoz közel álló Zoboki Gábor építész bedobott egy alternatív városfejlesztési ötletet, ami könnyen a jelenlegi koncepció riválisává emelkedhet.

A miniszteri biztos ezekről a kétségekről nem beszélt, viszont az összes érintett civil és szakmai szervezet véleményével szembemenve állította, nem csökken, hanem nő a zöldfelület, méghozzá azért, mert kevesebb lesz a lebetonozott parkoló, járda és út. Azzal indokolta, hogy nem a Nyugati mögötti szlömös területre került a Múzeumi negyed, hogy a "virslialakú" rész csak közel van a Ligethez, de valójában nem tartozik hozzá, 

Az a természetes szinergia, ami a Városligetben megvan a régi és az újonnan létesítendő épületek között, nincs meg ezen a területen.

Baán a Ligettel kapcsolatos vízióját is elárulta; úgy gondolja, hogy a Liget Budapest Projekt mint

egyedi komplexitású városi családi élménypark a családi hosszú hétvégék piacán kerülhet vonzerőként az európai élvonalba.

Pont úgy, ahogy a Sziget Fesztivál a zenei fesztiválok között. A biztos szerint végleg eldőlt, hogy a Fővárosi Nagycirkusz új épületet kap, amelynek a helyszíne még kérdéses, de a Ligeten belül vagy a Liget vonzáskörzetében lesz.

Baán László kiegészítése

"Egy éve, hogy 2014. június 30-án a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Városligeti Építési Szabályzatot, amely egyértelműen rögzíti, hogy a Városliget jelenleg mindössze 60 százalékot kitevő zöldfelületének 65 százalékra kell növekednie, s a most 5,6 százalékot kitevő beépítettségi arány nem emelkedhet 7 százalék fölé. Tekintve, hogy jelenleg a Városliget több mint egyharmada se nem zöld park, se nem épület, hanem lebetonozott felület, ennek csökkentése révén lesz növelhető a Liget zöldfelületi aránya. Ennek ellenkezőjét ma már egyetlen elfogulatlan civil vagy szakmai szervezet sem állítja."

Rovatok