Index Vakbarát Hírportál

Méregdrága jegyekkel repkednek az állami vezetők

2015. június 8., hétfő 20:21

A kormány közzétette a Miniszterelnökség államtitkárainak és helyettes államtitkárainak 2014. június 6-a és 2015. május 20-a közötti hivatalos útjairól és útiköltségeiről szóló összefoglalót. Az adatokból kiderül, hogy egy-egy állami vezetőnek sokszor tízszer annyiba kerül a repülőjegye, mint másnak. 

Államtitkároknak csak turistaosztály jár

Az állami vezetők költségtérítésére vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint Európán belül az államtitkároknak és helyetteseiknek csak turistaosztályú jegyet térít az állam (nagyobb komfort csak a kormány tagjainak, azaz a minisztereknek és más kiemelt állami vezetőknek jár). A kormany.hu-n közzétett táblázatban azonban gyakran olyan repülőjegy-árak is szerepelnek, amik köszönőviszonyban sincsenek a turistaosztályú jegyekével.

Ha például az ember hétfő este nem fapados társaság gépeire próbál turistaosztálya (Economy) jegyet foglalni kedd reggelre aznapi visszaúttal – ami ebben a kategóriában a legdrágább műfaj – ha akar, se tud félmilliót költeni egy német városba szóló jegyre. Márpedig az állami vezetők általában nem az utolsó pillanatban döntenek, hiszen többnyire előre egyeztetett tárgyalásokon, eseményeken vesznek részt: minél előbb foglalunk, jellemzően annál olcsóbb a jegy.

Az egyik legkirívóbb Perényi Sigismund Péter helyettes államtitkár 512 500 forintos, tavaly szeptemberi németországi repülőjegye. Perényi Belgiumba többször is 378 500 forintért repült, az Index ennél is csak olcsóbb jegyet talált holnapra. A közel 400 ezres ár azért is érdekes, mert a helyettes államtitkár fele ennyiért, 190 ezerért is szokott oda járni, pedig még ez is nagyon drágának számít. Perényi amúgy még Romániába is 303 ezer forintos jeggyel repült.

Az 510 ezer forintos németországi repjegyből amúgy Sonkodi Balázs államtitkárnak is jutott, együtt utaztak ki Perényivel, így a két vezetőt több mint egymillió forintból reptettük ki egy napra.

Sonkodi Balázs Luxemburgba is drágán utazott: 465 ezer forintos jegyet, sőt 503 ezrest is találtunk az elszámolásban.

Császár Dániel helyettes államtitkár egy kétnapos belgiumi úton hozott össze kiugróan nagy, 700 ezer feletti számlát. Neki amúgy egy átlagos brüsszeli repülőjegye 250-300 ezerbe került, de a szintén helyettes államtitkár Dányi Gábor is 293 ezer forintos jeggyel utazott Belgiumba, Németországba pedig 280 ezressel. Potápi Árpád államtitkár viszont egészen Kanadáig repült 250 ezer forintos jeggyel, pedig oda már jár a Business Class.

Ha holnap akarnánk Brüsszelbe utazni, akkor is kapnánk jegyet 57 ezer forint körüli áron, és még nem is a legolcsóbbat. Ám amikor Zsigmondné dr. Vitályos Eszter államtitkárnak volt dolga Brüsszelben, sosem úszta meg 190 ezer alatt, sőt, utazott  378 ezerért is.

Szalay-Bobrovniczky Vince útjai sem nevezhetők kifejezetten fapadosnak: Németországba 360 ezres, Belgiumba pedig 286 ezres jeggyel is sikerült eljutnia. Pár nappal a márciusi németországi útja után ismét ott volt dolga, de akkor valamiért csak 71 ezerbe került a repülőjegye.

Lázár Jánosra a jelek szerint mély benyomást tett a 2012-es, kirívóan drága, kétfős útjai nyomán kitört botrány, ezért – talán egyfajta vezeklésként? – azóta is saját zsebből utazik, már ha jól értjük hivatala magyarázatát. A Miniszterelnökség táblázatában a nevénél ugyanis ez szerepel:

Lázár János miniszter az utazásaihoz kapcsolódóan szállás-díjat, napidíjat és útiköltséget és egyéb költségeket nem vesz igénybe, így erre vonatkozóan adatot szolgáltatni nem tudunk.

A táblázat furcsaságaival kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Miniszterelnökségnek, a válaszokat természetesen közöljük.

Rovatok