Index Vakbarát Hírportál

Kövér László kizáratta Novák Elődöt a parlamenti ülésről

2015. június 8., hétfő 14:03

Kövér László házelnök nem tolerálta, hogy Novák Előd jobbikos képviselő folyamatosan bekiabál az ülésen, ezért kezdeményezte a kizárását a vitából. A parlament hétfői ülésén kiderült, hogy a Fidesz azt szeretné, ha Biszku Béla pere az esetleges halála után is folytatódna. Az MSZP szégyennek tartja több vidéki gimnázium bezárását, amit az államtitkár profiltisztításnak nevezett. A Jobbik szerint a bevándorlás kérdésében a Fidesz és a baloldal is primitíven viselkedik.

Heves volt a vita a parlamentben a kommunisták elszámoltatásáról és Biszku Béla peréről. Kövér László házelnök egy ritkán alkalmazott eszközt is bevetett Novák Előd jobbikos képviselő ellen: kitiltatta a képviselőt a parlamenti vitáról.

A jobbikos képviselő ugyanis többször hangosan bekiabált Rétvári Bence Emmi-államtitkár felszólalása közben. Rétvári Gulyás Gergely fideszes képviselő napirend előtti hozzászólására válaszolt, és a kommunisták elszámoltatásáról, a kommunista nyugdíjakról és Biszku Béláról is beszélt. Novák hangosan sérelmezte, hogy nem vonták meg a kommunisták kiemelt nyugdíját, és nem hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat.

A házelnök megelégelte a hangos hozzászólásokat, és egy idő után figyelmeztette Novákot:

Viselkedjen úgy, mintha a parlamentben ülne, és nem egy kocsmában!

Novák azonban nem hagyta abba, az  államtitkárnál is hangosabban kiabálva sérelmezte, hogy Biszku és más kommunisták még mindig több százezer forintos nyugdíjat kapnak. Kövér az államtitkári hozzászólás után az új házszabály egyik fegyelmező eszközét vetette be: megszavaztatta a parlamentet Novák kitiltásáról.

A fideszes képviselők szavazataival (94 igen, 31 nem, 1 tartózkodás) úgy is döntött a parlament, hogy Novákot a mai napon kitiltják az ülésről. Ami azt jelenti, hogy nem szólalhat fel, egyetlen vitánál sem kaphat szót. A házelnök nem vezettette ki Novákot a teremből, de felszólította Vona Gábor Jobbik-frakcióvezetőt, hogy intézkedjen Novák távozásáról. Novák végül a teremben maradt a helyén ülve.

Kövér ezt úgy kommentálta:

A képviselő a vitáról van kitiltva, a jelenlétével nem lehet mit kezdeni.

A Jobbik jelezte, hogy házszabályellenesnek tartja a döntést. Kövér ugyanis az egész ülésről, vagyis a következő két hétre tiltotta ki Novákot, míg a Jobbik szerint a házszabály csak azt teszi lehetővé, hogy egyetlen ülésnapról zárjanak ki egy képviselőt. A dolgot majd a házbizottság fogja tisztázni.

Biszku halála után is folytatódhat az eljárás

Gulyás Gergely fideszes képviselő napirend előtt arról beszélt, hogy példátlan, hogy a kommunista vezetők által elkövetett „tömeggyilkosságok büntetlenül maradtak”. Bár nem mondta ki, de a felszólalása természetesen arra utalt, hogy a bíróság a napokban döntött arról, hogy Biszku Béla egykori belügyminiszter perét újra kell kezdeni.

Gulyás azt kérte, hogy a kormány is támogassa a nemzeti emlékezet bizottság azon javaslatát, amely szerint adott esetben „egy ember halála után is lefolytathassák az eljárást”. Vagyis ha Biszku meghalna, akkor se lenne vége a pernek. Rétvári Bence államtitkár erre azt mondta, hogy Biszku megítélésben nincs különbség jobb- és baloldal között, „erkölcsileg és jogilag felelni kellene azért, amit elkövetett”. Vagyis feltehetően ezt meg fogja szavazni a parlament.

Hiller: A gimnáziumok megszüntetése szégyen

A többi napirend előtti felszólalás Novák kizárásánál kisebb izgalmat tartogatott. Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár (KDNP) és Hiller István volt oktatási miniszter (MSZP) is a pedagógusnap alkalmából kért szót, és mindketten köszönetet mondtak minden tanárnak. Innentől eléggé eltért a két felszólalás, ahogy azt várni lehetett. Míg Hoffmann a kormány oktatási intézkedéseit dicsérte, Hiller egy aktuális, szerinte súlyos hibára hívta fel a figyelmet: a szakképzés és a gimnáziumi képzés szétválasztására, ami miatt tömegesen szűnnek majd meg gimnáziumok.

Hiller felsorolta azt a tucatnyi várost, ahol megszűnnek a gimnáziumok (Balatonboglártól Túrkevéig), majd hozzátette: „ez szégyen”. Rétvári Bence államtitkár erre azt mondta, hogy ezeken a helyeken vegyes intézmények voltak, most pedig „profiltisztítás lesz”, vagyis több helyen tényleg megszűnnek majd gimnáziumok.

Jobbik: primitív mindkét oldal

A jobbikos Mirkóczki Ádám a kormány bevándorlásellenes plakátjairól beszélt napirend előtt. Szerinte a plakátok szánalmasak, „neoprimitív kategória”. A Jobbik szóvivője szerint a baloldal válasza, a plakátok rongálása is primitív. A Jobbik viszont szintén fontosnak tartja, hogy a kormány foglalkozzon az illegális bevándorlással, és van is megoldási javaslata: a határőrság felállítása, a menekülttáborok zárttá tétele.

Pogácsás Tibor belügyi államtitkár nem reagált érdemben a plakátkampány leprimitívezésére. Az államtitkár elismételte Orbán Viktor ezzel kapcsolatban tett állításait: a kormány azt szeretné, hogy a bevándorlás kérdésének kezelése nemzeti hatáskörbe kerüljön.

Rovatok