Index Vakbarát Hírportál

Mire ment el vajon 450 ezer forint Lázár milánói útján?

2015. június 8., hétfő 09:46 | aznap frissítve

Lázár János 2013 nyarán, még a Miniszterelnökség vezetőjeként eltöltött egy péntek éjszakát Milánóban. Lázár hotelköltsége 298 ezer forint volt, ami akkori árfolyamon kicsit több mint 1000 eurónak felelt meg, írja a Direkt 36 oknyomozó portál. A Miniszterelnökség nem árulta el, hogy a politikus pontosan hol szállt meg, de ebből az összegből kijön egy king méretű ággyal felszerelt „Premium” szoba a Bulgari Hotelben, egy olasz dizájnerek munkáival dekorált „Deluxe” szoba a Four Seasonsben, és akár egy 70 négyzetméteres „Classic” lakosztály is az Armani Hotelben.

Lázár ezen az utazáson is egy kísérővel vett részt, így a teljes szállásköltség ennek a duplája, tehát 596 ezer forint volt. A Miniszterelnökség hivatalos tájékoztatása szerint ez az összeg tartalmazza a szállás megrendelésekor elköltött közbeszerzési díjat is, amely a miniszterelnökségi kimutatás szerint 14 ezer forint volt.

Svájc

Lázár 2013 márciusában Svájcban volt, szintén egy kísérővel. A Miniszterelnökség erről eredetileg azt közölte, hogy a szállás összesen – közbeszerzési díjjal együtt – 481 ezer forintba került, most azonban jóval alacsonyabb összeget adtak meg. A hotel így összesen 189 ezer forintba került, és ebből Lázár szobájának költsége 103 ezer volt. A Miniszterelnökség azzal magyarázta a korábbi és a mostani összeg közötti különbséget, hogy az eredeti összesítésben a dologi kiadásokat is a szállásköltség rovatban tüntették fel.

Lázárék kétnapos zürichi útján tehát mintegy 290 ezer ment el dologi kiadásra. A dologi kiadásokat az erre vonatkozó kormányrendelet elég tágan írja körül. Az étkezés ebbe elvileg nem tartozik bele, viszont a poggyászmegőrzés vagy a telefonhasználat igen. Továbbra is kérdés tehát, mire ment el ennyi pénz.

Milánó

A svájci útnál is többe kerültek ezek a dologi kiadások Lázár milánói utazásán: 1548 eurót (akkori árfolyamon 458 ezer forintot) számoltak el Lázár és kísérőjének kétnapos olaszországi útjára. Az út így akkori árfolyamon számolva összességében több mint 1 millió forintba került.

London

Volt Lázárnak egy harmadik olyan útja is, ahol kirívóan magasak voltak a szállásköltségek. Ez egy 2012 novemberi londoni kiküldetés volt, amelyen két éjszakára 920 ezer forintra rúgott Lázár és kísérőjének szállásköltsége. A Miniszterelnökség azt közölte, hogy ebben az esetben nem tudják megmondani, hogy mennyibe került konkrétan Lázár hotelszobája, mert „a delegáció szállásköltsége együttesen került elszámolásra”.

Rovatok