Index Vakbarát Hírportál

Nem épül börtön Bátonyterenyén, visszalépett az önkormányzat

2015. június 8., hétfő 14:40

Visszavonta börtönépítésre beadott pályázatát Bátonyterenye önkormányzata – a hírt a város honlapján tették közzé hétfőn. Az indoklás szerint azt a földterületet, amelyet korábban börtön építésére ajánlottak fel, egy fémmegmunkáló cégnek adják, hogy több száz új munkahely jöjjön létre a Nógrád megyei városban.

Bátonyterenye önkormányzata nyolc igen és négy nem szavazattal március 27-én döntött arról, hogy földterületet ajánl fel új, legalább 500 személyes börtön megépítésére a Belügyminisztérium felhívására, írja az MTI. Térítésmentesen ajánlottak fel a kisterenyei ipari parkban két, közművekkel ellátott, összesen csaknem négyhektárnyi beépítetlen területet, amely igény esetén 588 négyzetméteres önkormányzati területtel bővíthető.

Az ellenzők népszavazást akartak indítani az ügyben, ami végül nem kezdődött el, mert a helyi választási bizottság formai és tartalmi okok miatt kétszer is megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

A város honlapján hétfőn azt közölték: Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP) polgármester visszalépési javaslatát egyhangúlag szavazta meg legutóbbi ülésén a képviselő-testület.

A közlemény szerint a fémmegmunkálással és autóipari alkatrészek gyártásával foglalkozó szentlőrinckátai KÁTA CNC Kft. hamarosan betelepül az ipari területre. 2018-ig folyamatosan bővíti majd gyártókapacitását, és 150-250 új munkahelyet létesít Bátonyterenyén.

A közleményben a polgármester megfogalmazta: bíznak benne, hogy ez a döntés megbékélést hoz a településen, mert azt szeretnék, ha a következő évek a békéről és az építkezésről szólnának.

Tiszalök lehet a példaképe azoknak a magyar városoknak, ahol fontolgatják, beszálljanak-e az ötszáz férőhelyes új börtönökért folyó versengésbe. Az önkormányzatok március végéig pályázhattak ingyen felajánlott telkükkel a belügynél, írtuk korábbi összefoglaló cikkünkben.

Rovatok