Index Vakbarát Hírportál

Egyesületet alapítottak az Orbán-ellenes civilek

2015. június 10., szerda 16:38

A tüntetések, a népszavazások kezdeményezése után újabb lépcsőfokot léptek az Orbán-kormány ellen tüntető civilek.

Új Magyar Köztársaság néven civil egyesületbe tömörültek.

Az alapító tagok között találjuk a március 15-i tüntetés szervező, aztán népszavazásokat kezdeményező Gulyás Balázst (Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport), Vajda Zoltánt (60 ezren a Magánnyugdíjunkért Facebook-csoport) és Lattmann Tamás nemzetközi jogászt. Mellettük több ismert közéleti személy is szerepel még az alapítói listán:

Elkezdik gyűjteni az aláírásokat

Az alapítók közleménye szerint az egyesület a társadalmat foglalkoztató problémákra fog konkrét megoldási javaslatokat kidolgozni, és ezek akár jogszabályba is foglalhatók lesznek. "A feldolgozott problémák a magoldási javaslatokkal együtt rajzolják majd ki azt a Magyarországot, amelyben mindannyian élni szeretnénk" - írták.

Ennek egyik eszköze a népszavazási kezdeményezés, és ehhez is szükségesek az egyesület jelentette szervezeti keretek. A népszavazási aláírásgyűjtést tehát az egyesület szervezi majd, ebben pedig más szervezetek segítségére számítanak (már több kérdést is átengedett a Nemzeti Választási Bizottság, kérdés persze, hogy a tankötelezettség 18 évre emelése vagy a kötelező kamarai tagdíj eltörlése mennyire aktivizálja az ellenzéki szavazókat.)

Már tárgyaltak és megállapodtak más szervezetekkel is az aláírásgyűjtés támogatásáról. Előzetes megállapodásra jutottak például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, szóbeli támogatást adott Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség vezetője, illetve Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A Szolidaritás országos szervezetével már most támogatja és szervezi majd az aláírásgyűjtést.

Rovatok