Index Vakbarát Hírportál

Az Emmi sem tudja megakadályozni a szegregált iskola megnyitását

2015. június 16., kedd 08:56

A Népszabadság úgy tudja, hogy iskolát nyit a Hajdú-Bihar megyei Komádiban a református egyház, ami feltehetően a cigánygyerekek szegregációját fogja előidézni a helyi állami iskolában. A lap szerint az iskola nyitása ellen felszólaltak az Emmi illetékesei és az állami iskolafenntartó helyi tankerületi vezetői is.

Több forrásból megerősített információik szerint Czibere Károly szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és helyettese, Langerné Victor Katalin is elszántan küzdött a református iskola megnyitása ellen. Ugyanakkor az állami fenntartó és a minisztérium nem sokat tehet, ha az önkormányzat átad egy épületet az egyháznak, amelyben a szabad vallásgyakorlás nevében kizárólag nem cigány gyerekeket oktatnak.

A településen már évek óta tapasztalható az a folyamat, hogy a jobb helyzetű szülők a szomszédos településre, Magyarhomorogra viszik gyerekeiket, ezért az állami iskolában egyre magasabb lett a hátrányos helyzetű roma gyerekek aránya. A Népszabadság szerint ezért Tóth Ferenc polgármester és a helyi református lelkész „lakossági kezdeményezésre” úgy döntött, a településen legyen egy egyházi iskola is, ami fölöslegessé teszi a nem cigány gyerekek másik településre utaztatását.

Mint ismert, április végén a Kúria meglepő döntést hozott a nyíregyházi Huszár-telepen működő, görögkatolikus egyház fenntartásában lévő és szinte kizárólag cigány gyerekeket oktató iskola ügyében. Míg az első és a másodfokú bíróság megállapította a szegregációt és az iskola felmenő rendszerben való megszüntetéséről döntött, a Kúria felülbírálta ezt a döntést, és a szabad vallásgyakorlásra hivatkozva elutasította a Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF Alapítvány) keresetét. A Roma Sajtóközpont ugyanakkor úgy tudja, hogy a tavaly szeptemberben beíratott tizenöt első osztályos gyerek közül mindössze két gyerek szülei jelezték, hogy görögkatolikus vallásúak.

Rovatok