Index Vakbarát Hírportál

Makovecz családjának nem tetszik a gigantikus Makovecz-emlékmű

2015. június 16., kedd 10:06

Makovecz Imre építész családja és a Makovecz Imre Alapítvány közös közleményt adott ki az MTI OS-en keresztül, amiben közlik, hogy "megütközéssel és sajnálattal" vették tudomásul, hogy a sajtóból kellett értesülniük az építésznek emléket állító szoborról.

Mint azt mi is megírtuk, Melocco Miklós szobrász a Heti Válasznak június elején úgy nyilatkozott, hogy egy Makovecz-emlékművön dolgozik, ami a budavári Sikló aljához, a 0 kilométerkő helyére kerülhet. "Egy 14 méter magas torony lesz, mögötte magasodik öt jegenye, és lesz benne egy kétméteres Makovecz-arc, pajzs alakú fülkében" - nyilatkozta a művész, aki szerint a terveket Orbán Viktor és Tarlós István is elfogadta.

Tarlós később az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy csak vázlatos rajzokat látott, amik ugyan tetszettek neki, de nem a Clark Ádám téren helyezné el. Ugyanakkor egy ekkora műemlékre a fővárosnak nincs pénze, ezért továbbküldte a rajzokat a Miniszterelnökségre. Tudomása szerint Orbán Viktor tárgyalt is már az emlékműről Meloccóval.

Most a 2011-ben elhunyt építész családja leszögezi, hogy

minthogy sem a családnak, sem az Alapítványnak nem állt módjában megismerni az emlékmű terveit, jelenleg csak a terjedő hírekből megismert mérettel kapcsolatosan fejezzük ki fenntartásainkat, illetve megjegyezzük, hogy egy emlékmű helyét soha nem szerencsés egy másik elmozdításával megteremteni.

Ahhoz viszont az örökösök ragaszkodnak, hogy a Makovecz-emlékmű

csakis a családdal és az Alapítvánnyal együttműködve, teljes nézetazonosságon alapuló közös akarattal valósítható meg, s nem utolsósorban: elejét véve a Hozzá méltatlan hisztériának.

Rovatok