Index Vakbarát Hírportál

A jobbikos polgármester örül a határzárnak

2015. június 17., szerda 15:59

Toroczkai László, a Csongrád megyei, szerb határ közelében lévő Ásotthalom jobbikos polgármestere üdvözölte a hírt, miszerint kerítéssel zárják le a magyar-szerb határt. A szegedma.hu híre szerint a politikus azt mondta, a fizikai határzár az egyetlen megoldás.

„A kerítés felállítását már tavaly is javasoltam (...) persze meg kell erősíteni a határ őrzését, a kerítés önmagában ugyanis nem elég, kell mellé élőerős védelem is” – mondta Toroczkai a szegedi hírportálnak. A kerítés szerint egyrészt lelassítja majd az érkező menekülteket, másrészt pedig már önmagában a bejelentésnek lesz olyan hatása, hogy sokakat elriaszt attól: itt próbáljanak meg belépni az unió területének.

A radikális politikus történelmi tettnek tartja a lépést, amiért szerint az utókor még hálás lesz. „Ez egy olyan jelentőségű ügy, amibe szerintem az EU bele fog rokkanni, és Magyarországot is magával óhajtotta rántani”. Szerinte ragadós lesz a példa, és sorban fogják majd az európai országok lezárni a határaikat.

A Jobbik egyébként üdvözölte a kerítés felállítását a magyar-szerb határon, de szerintük ennyi nem elég. A párt azt mondja: ez nem jelent rendszerszintű megoldást, hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot. Z. Kárpát Dániel az önálló határőrség felállítását és a nyílt menekültszállók zárttá minősítését javasolta.

Rovatok