Index Vakbarát Hírportál

Szerb nagykövet: A határzár nem segíti a menekültügy megoldását

2015. június 17., szerda 15:35

Nehéz lesz egy ilyen lépést végrehajtani – reagált a Szerb Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az Indexnek a magyar kormány mai, négyméteres határkerítés építéséről szóló bejelentésére. Rade Drobac hangsúlyozta, hogy Belgrád az idő rövidsége miatt még nem alakította ki hivatalos álláspontját az ügyben, ezért csak a magánvéleményét tudja közölni.

Drobac szerint a menekültkérdés nem kizárólag Magyarország ügye: a menekültek általában nem Magyarországon lépnek be az EU-ba, és szinte soha nem Magyarország a végcéljuk. A kerítéssel a magyar kormány azt célozza, hogy a menekültek Szerbiában maradjanak, pedig a problémára az összes olyan országnak, ahol a menekültek áthaladnak, közösen, Európai szinten kellene megoldást találnia.

A nagykövet szerint a tervezett határzár nincs összhangban az emberek, a tőke és a javak szabad áramlásáról szóló uniós alapelvekkel. Arra a közbevetésre, hogy a magyar–szerb az unió külső határa, azt válaszolta, hogy a migránsok általában az uniós tagország Görögországban vagy Bulgáriában lépnek először az EU területére.

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter három napja arról beszélt, hogy Szerbia felkészült a határ esetleges lezárásával járó nehézségekre, bár egy ilyen lépést a nemzetközi jogba ütközőnek tekintene.

Rovatok