Index Vakbarát Hírportál

Légi és földi háború indul a szúnyogok ellen

2015. június 22., hétfő 18:21 | aznap frissítve

Kedden megkezdik a szúnyogirtást az országban. Elsősorban azokon a területeken irtanak, ahol a legtöbb a szúnyog. 

A szúnyoggyérítés (merthogy ezt a szakma így hívja) heti ütemtervei mindig elérhetők lesznek a katasztrófavédelem honlapján. Ezek az időpontok azonban az időjárás miatt csúszhatnak.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek irtást, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik a munkálatokhoz.

Az önkormányzatok idén is jelezhetik a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, ha a környékükön sok a szúnyog. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálatain tehetik meg:

A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

A szúnyogirtásokról a méhészeket időben értesítik. A légi permetezést az esti órákban végzik, a földön pedig naplementekor kezdik.

A vállalkozók kizárólag olyan szereket alkalmaznak, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezett. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.  

Rovatok