Index Vakbarát Hírportál

Az OLAF is nyomoz Tiborczék milliárdos kavarásai miatt

2015. június 30., kedd 06:50

Az Index információi szerint az OLAF, az Európai Csalásellenes Hivatal is vizsgálatot kezdett az Elios Innovatív Zrt. gyanús közbeszerzési győzelmeivel kapcsolatban. Értesülésünket az OLAF hivatalosan nem erősítette meg.

Az uniós pénzek elköltését felügyelő szervezet mellett a rendőrségi nyomozás is tovább folyik a Tiborcz István tulajdonosi időszakában begyűjtött, összesen 1,2 milliárd forintot kitevő megrendelés ügyében.

Az Index még márciusban írta meg, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nyomozást indított az Elios Innovatív Zrt. négy közbeszerzési ügyében. A hír azért keltett nagy feltűnést, mert a cég akkoriban még Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének tulajdonában volt. Az ORFK tájékoztatása szerint a nyomozás "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett elkövetésének gyanújával indult.

Úgy tudjuk, a nyomozás azóta több tanúmeghallgatással folytatódott, amelyekkel a rendőrök főként az Elios szekszárdi üzletének hátterét próbálták feltárni.

A rendőrség azt vizsgálja, hogy az önkormányzat valóban egyeztetett-e a cégvezetéssel még azelőtt, hogy a város egyáltalán hivatalosan megkezdte a közvilágítás LED-es lámpákra való átállításának előkészítését.

A korábban fideszes, jelenleg LMP-s szekszárdi politikus, Hadházy Ákos, aki közelről figyelhette az előkészületeket, Facebook-oldalán előre meg is jósolta az Elios Zrt. győzelmét, és arról is írt, hogy a város vezetése 2012 augusztusában elképesztő gyorsasággal találta ki, hogy le kell cserélni az utcalámpákat, annak ellenére, hogy a 100 milliós önrészt igényló beruházás csak 20-30 év alatt térül meg.

Tiborcz István a Green Investment & Solutions Kft.-n nevű keresztül volt tulajdonos az Eliosban, a Kft-t azonban május végén eladta a WHB Befektetési Kft.-nek. a döntésben az is közrejátszhatott, hogy állítólag a Fidesz vezetésében is egyre többen kifogásolták a miniszterelnök vejének üzleteit.

Az új tulajdonossal a közvilágítások terén jeleskedő Elios a West Hungária Baun keresztül a 79. leggazdagabb magyar, Paár Attila érdekeltségébe került.

Rovatok