Index Vakbarát Hírportál

Piac nem biztos, de fesztivál lehet vasárnapra az üzletekből

2015. július 6., hétfő 15:06

A Nemzetgazdasági Minisztériumon a kereskedők szeme: a tárcától várják, hogy mondjon véleményt a CBA – minimum – kreatív ötletéről, a boltok piaccá való átminősítéséről, amellyel megkerülhető a vasárnapi zárva tartás. Közben van, aki még tovább ment, és fesztiválként szeretne működni a hétvégéken. A Fideszben állítólag kiakadtak Baldaufékra, hogy mit ugrálnak.

A hétvégén derült ki, hogy a CBA kezdeményezésére több balatoni település jegyzőjével is piaccá nyilvánítatták a hálózat helyi boltjait, hogy vasárnap is nyitva lehessenek.

A CBA-t már a hétvégi korlátozás megszületésekor azzal vádolták, hogy üzleti előnyt akar kovácsolni a törvényből. Baldauf László CBA-elnök múlt heti interjúja pedig csak tovább mélyítette a gyanút, hogy ő is lobbizott a kormányzatnál a zárva tartásért. Tény azonban, hogy az elnök az interjúban egy szóval sem említette, hogy a cégnél időközben új megoldást találtak ki arra, hogy saját üzleteik mégis kinyithassanak.

Az Index megkérdezett több magyarországi konkurens kereskedelmi céget, követnék-e a CBA példáját, és kezdeményezik-e saját boltjaik piaccá nyilvánítását.

Több cég kitérő választ adott, a Tesco viszont azt írta, hogy felkérte az Országos Kereskedelmi Szövetséget, hogy kérje ki a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontját a konstrukcióval kapcsolatban.

Ezt követően az Index is érdeklődött az NGM sajtóosztályán, mi lesz a minisztérium jogi álláspontja Baldaufék húzásával kapcsolatban.

A tárcától egyelőre nem érkezett válasz, de a fideszes vezetők reakciója alapján könnyen megjósolható, hogy nem fognak lelkesedni az ötletért. A kormánypárt egyik vezető politikusa azt mondta, már korábban is jelezték a CBA-nak, hogy „ne ugráljanak már”, és remélik, hogy hatósági vizsgálat és büntetés követi majd ezt az akciót.

Az egyik budapesti kerület jegyzője kérdésünkre elmondta, hogy a CBA-s sajtóhír megjelenése óta több szóbeli érdeklődés érkezett hozzá is, érdemes-e hasonló kezdeményezéssel élniük.

A jegyző szerint az a 2009-es kormányrendelet, amely meghatározza, mit kell piacon vagy vásáron érteni, meglehetősen lazán fogalmaz, de még így is támaszt olyan feltételeket, amelyeket az üzletek többségénél csak nyilvánvaló jogi visszaéléssel lehetne megkerülni. A kormányrendelet szerint ugyanis a piac olyan terület, amelyet a városrendezési terveben is ki kell jelölni. Ez a kijelölés azonban nem a jegyző, hanem az önkormányzat képviselő-testületének jogköre.

Néhány budapesti üzletláncnak azonban valóban jól jöhet a CBA-tól származó ötlet. Az eddigi is létező piacok területén vagy épületében lévő boltjaikra ugyanis minden trükközés nélkül alkalmazható a kormányrendelet, ezért ott nincs akadálya a nyitva tartásnak.

Karácsony Gergely, a XIV. kerületi önkormányzat polgármestere azt mondta, hogy – bár ellenzik a vasárnapi nyitva tartás korlátozását – Zuglóban sem fognak körültekintő vizsgálat nélkül kiadni piacengedélyeket boltoknak. Az azonban tény, hogy az egyik bevásárlóközpont, amely műsorokat, koncerteket szervez az üzletházában, fesztiválengedélyt kért magának, hogy vasárnap is üzemelhessenek.

Rovatok