Index Vakbarát Hírportál

A melegházasságon is képes összekapni a baloldal

2015. július 8., szerda 15:55

Baloldali politikusok vitatkoztak a melegek jogairól szerda délelőtt. Bár mindenki egyetért a melegházasság bevezetésével, de kiderült, mindenki másképp jutna el eddig a pontig. Az MSZP szerint nem szabad provokálni, az LMP szerint tekintettel kell lenni azokra is, akiket sért az azonos neműek házassága.

Nem várhattunk nagy izgalmakat a Republikon szerdai LMBTQ és politika nevű konferenciájától. Ha esetleg rögtön nem lehetne megfejteni a betűk értelmét, arról van szó, hogy politikusok beszélgetnek az aktuális melegjogi problémákról.

Mivel a Jobbikot meg sem hívták, a mostanában melegtémában előszeretettel megtalált fideszes Kocsis Máté pedig a többszöri meghívásra is nemet mondott, a baloldali pártok véleménye maradt csak a hallgatóságnak.

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntése után nem meglepő módon a melegházasság volt a fő téma, de a magánnyugdíjpénztáraktól kezdve a gumi nélküli szexen át a bevándorlásig minden előkerült. És megtudhattuk, hogy az MSZP, az LMP, az Együtt, a PM és a Liberálisok politikusai nagyjából egyetértenek a melegházasság bevezetésével,

de mindenki másképp képzeli el, hogyan jut el idáig a magyar társadalom.
 

Nézzük is röviden, mert azért meg akarjuk kímélni önöket attól a két órától, amelyet simán kitöltöttek a meghívott politikusok:

 

a gumi nélküli szex ismételt elnépszerűsödése.

Meg lehet győzni a kormánypártokat a melegházasságról?

Nem. Erre a válaszra jutott a hat politikus, amikor arról kérdezték őket, látnak-e bárminemű esélyt a melegházasság bevetésére. Az MSZP szerint lehetetlen a Fidesz-elnyomásban a kétharmad (akár csak egy szavazásban történő) megdöntése. Így hát nem lesz alaptörvény-módosítás, ebből következik, hogy a közeljövőben legális melegházasság sem.

A baloldali politikusok hozzátették, hogy a Fidesz túlságosan is agresszívan próbálja befolyásolni a véleményünket, a kormánypárt eszköze a társadalmi csoportok egymás ellen fordítása. Hasonlóan tettek a bevándorlók ügyében a gyűlöletkampánnyal – Szigetvári Viktor attól fél, hogy ez a melegek esetében is opció marad a Fidesz számára.

A nagy egyetértés ellenére azért volt pár vita, hiszen – mint az előzőekben láthattuk – a politikusok másként terjesztenék ki a melegjogokat. Schiffer András és Bősz Anett véleménye például egymásnak teljesen ellentmond.

Bősz szerint a társadalmi helyzetből jön létre egy törvény, és sosem fordítva. Schiffer ezt nem így gondolja: emiatt ellentét (már ha a közös egyetértésben beszélhetünk egyáltalán ilyenről) alakult ki közte és Tordai Bence közt is, előbbi nem a társadalom nevelését, hanem a jogeszközök alakítását tartja fontos feladatnak. Ezt támadta Tordai, aki szerint a társadalmi nevelés elengedhetetlen része a világunknak.

Helyes volt Ungár buzizása?

A végén váratlan kérdést is kaptak a politikusok, méghozzá arról, vajon Ungár Klára helyesen tette-e, amikor a Facebook-oldalán pár hete nyilvánosan buzizott le két fideszes politikust.

Rovatok