Index Vakbarát Hírportál

20 civil szervezet tüntet a kerítés ellen

2015. július 10., péntek 13:34 | aznap frissítve

Közel 20 emberi jogi szervezet és aktivista csoport hirdetett tüntetést kedd este 6 órára, hogy tiltakozzanak a magyar-szerb határra tervezett kerítés és a menekültügyi törvény szigorítása ellen.

A MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport) által kezdeményezett, Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! nevű demonstrációhoz csatlakozott többek között az Amnesty Internatinal, a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a Menedék Egyesület, a Krétakör Alapítvány, a Humán Platform és a Budapest Pride is.

A civilek a Bazilikánál gyűlnek össze, ahol áttörnek egy rögtönzött falat, majd a Parlament elé vonulnak. Mint írják,

a keddi tüntetésen hangot adunk a magyarok szolidaritásának, és megmutatjuk, hogy ellentétben azzal, amit a kormány állít, Magyarország nem idgengyűlölő ország.

Ma délután a menekültek ellen és mellett is demonstrálni fognak a Keleti pályaudvarnál. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom budapesti szervezete által meghirdetett Itt az idő! Védjük meg magunkat! Magyarország nem menekülttábor! nevű tüntetés ellen tiltakozást jelentett be a rendőrségnél a Társadalmi Emlékezet, Elfogadás és Aktivitás nevű Facebook-csoport.

A Helsinki Bizottság uniós jogi fórumokhoz fordul

Közben a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta bejelentette, hogy a menekültügyi törvény szigorítása miatt rövid időn belül uniós jogi fórumokhoz fordulnak, mivel úgy vélik, hogy a hazánkba érkező menekültek többsége nem gazdasági bevándorló, hanem háború vagy diktatúra elől menekülnek.

Mint Pardavi mondta, az Afganisztánból vagy Szíriából érkezőket az ott uralkodó helyzet miatt nem lehet visszaküldeni őket, így a többség minden bizonnyal oltalmazotti vagy menekültstátust kapna, ha tisztességes, megfelelő garanciákat kínáló eljárásban van része. Szerinte egyetlen uniós tagállam sem tekinti biztonságos harmadik államnak Görögországot, Macedóniát vagy Szerbiát, szerinte a kormányzat ezen felfogása "menekültügyi szempontból hallatlan".

Ahogy azt megírtuk, hétfőn a Parlament elfogadta a menekültügyi törvényhez benyújtott módosítást, aminek fontos része, hogy a menedékkérelmet automatikusan elfogadhatatlannak minősítik, amennyiben valaki biztonságos harmadik országból érkezett, és ott lehetősége lett volna menedéket kérni. Ha Szerbiát biztonságos harmadik országgá minősítik, vissza tudják oda küldeni a Szíriából és Afganisztánból Szerbián keresztül érkező menedékkérőket.

A Fidesz-frakció közleményben reagált a Helsinki Bizottság bejelentésére, ebben arra kérték a kormányt, hogy ha kell, akkor az uniós jogi fórumokon is védje meg a Magyarország és a magyar emberek védelme érdekében hozott törvényeket és intézkedéseket. Mint írták,

A bevándorláspárti civilekkel és a baloldali pártokkal ellentétben a kormánypárt nem kívánja megvárni a válaszlépésekkel azt, hogy az illegális bevándorlók tömegei fegyveresen próbálkozzanak bejutni az országba. A határzárra és a törvényi szigorításra már most szükség van.

Rovatok