Index Vakbarát Hírportál

Mocsai Lajos a neveléstudomány díszdoktora lett

2015. július 10., péntek 07:33

Bár a Debreceni Egyetem doktori és habilitációs tanácsa júniusban még nagy többséggel leszavazta Szilvássy Zoltán rektor előterjesztését Mocsai Lajos díszdoktori kinevezéséről, a kézilabda edző időközben mégis megkapta a kinevezést.

A Népszabadság pénteki cikke szerint az egyetem szenátusa a szabályok „kreatív alkalmazásával" ítélte oda Mocsainak a kitüntetést. Debrecen ugyanis a sporttudomány ágában nem jogosult díszdoktori címet adományozni, mivel az intézménynek nincsen sporttudományi doktori iskolája, Mocsai munkássága viszont a sporttudomány keretei közé sorolható.

A felmerült akadály azonban végül megoldódott: a tréner nem sporttudományból, hanem – a bölcsészeti fakultás alá tartozó – neveléstudományból kapott díszdoktori címet. A lap szerint mindez azért furcsa, mert maga Mocsai is a sporttudományt szokta megjelölni kutatási területeként.

A lap információi szerint az egész hercehurca mögött az állhat, hogy Mocsai Lajos – aki jelenleg egyetemi docens – vélhetőleg egyetemi tanári, azaz professzori címre vágyik. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) honlapján elérhető tájékoztatás szerint az idén mintegy 130-an pályáztak professzori címre, közülük 27 jelentkezőnek a kinevezését a MAB nem támogatta.

A nem támogatottak között lehet Mocsai Lajos pályázata is, amely a lap szerint beazonosítható a Kerezsi Endre- és a Bay Béla-díjról, ráadásul a pályázók között ő az egyetlen, aki kutatási területként a sportot jelölte meg. A MAB szabályai szerint a Doctor Honoris Causa cím, azaz a tiszteletbeli doktori kitüntetés pontokban mérhető előnyt jelent a professzori kinevezések során.

Mocsai Lajost tavaly, vitatott körülmények között tették a Testnevelési Egyetem rektorává.

Rovatok