Index Vakbarát Hírportál

Szivárványszínbe borult az Erzsébet híd

2015. július 11., szombat 10:08

Hasznos információkat közöltek a ma délutáni Budapest Pride szervezői arról, hogy a résztvevők hogyan, mikor, hol gyülekezzenek, és milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be a rendezvényen.

Az esemény felvezetéseként péntek éjszaka az Erzsébet híd is szivárványszínekbe borult. 

Az idei felvonulás fél négytől este hatig tart:

Gyülekezés: fél négykor a Nagymező utca-Andrássy út találkozásánál, megközelítés az Oktogon felől (a Deák tér felől nem lehetséges a megközelítés)

Érkezés: este hat óra körül a Tabánhoz. A felvonuláshoz csak a gyülekezési helynél, a Nagymező utca és az Andrássy út találkozásánál lehet csatlakozni, az indulás után már nem.

A felvonulás programja

A szervezők közölték, hogy zenével, zászlókkal, transzparensekkel szólalnak fel szövetségeseinkkel együtt azért, hogy "leszbikusként, melegként, biszexuálisként, transznemű vagy queer emberként is önmagunk lehessünk és önazonosan, félelem nélkül élhessünk".

A felvonulás mottóját ("20 esztendőnk hatalom") József Attila verse ihlette, "mert az intézményes homofóbia és transzfóbia révén az LMBTQ közösség mindennapi valóságának még mindig része a kirekesztettség, olykor az otthontalanság és a rendszeren kívüliség érzése" - írták a szervezők.

Kik vesznek részt a felvonuláson?

A felvonuláshoz csatlakozhat bárki, aki egyetért a Budapest Pride céljával és eszmeiségével - írták a szervezők, akik meghívtuk a legföbb közjogi méltóságokat és más közéleti szereplőket, többek között Orbán Viktor miniszterelnököt, Áder János köztársasági elnököt, Tarlós István főpolgármestert, a pártok és a civil szervezetek vezetőit.

Több mint 30 csoport jelezte előzetesen a részvételét, ezek a következők: A Város Mindenkié Csoport, Amnesty International Magyarország – TransVanilla, Büszke Szülők, Democrats Abroad – Hungary, Demokratikus Koalició, Együtt, Győriek, Háttér Társaság, Hivatlanul - Tanári csoport, Keresztények a melegekért, Labrisz Leszbikus Egyesület, Mérei Ferenc Szakkollégium, MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport), Milestone Institute, Miskolci Mások Közössége, NANE, Nőkért Egyesület, Párbeszéd Magyarországért Párt, PeMeL - Pécsi LMBTQ Közösség, Patent Egyesület, Poliamoria Magyarország, Pride@Celanese, Szegediek, Szimpozion Egyesület, Társaság a Szabadságjogokért, Tolerancia csoport, Vegans for Gays, ZöldFront Ifjúsági Mozgalom.

Minden táskát megnéznek

A rendezvény területét, az érkezést és a távozást a rendőrség biztosítja. A felvonulók biztonsága érdekében a beléptető kapuknál ellenőriznek mindenkit: megnézik a táskákat, csomagokat. 

Tilos szúró-vágó eszközt, fegyvert és a testi épség megsértésére alkalmas egyéb eszközt a rendezvényre hozni. A felvonulást nyíltan ellenzőktől, illetve az azt megakadályozni kívánóktól megtagadják a belépést.

Rovatok