Index Vakbarát Hírportál

Berágott Toroczkaira a Betyársereg a menekültvadászat miatt

2015. július 13., hétfő 12:44

Megromlott a viszony Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László és a Betyársereg között, méghozzá éppen a menekültügy miatt – tudta meg az Index több, egymástól független szélsőjobboldali forrástól.

Miközben Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László lelkesen üdvözölte hétfő délelőtt, hogy a honvédség hozzáfogott a déli határon egy próbakerítés építéséhez, az elmúlt napokban éppen puhasága miatt került konfliktusba szélsőségesekkel. Úgy tudjuk, egy, a Betyársereg számára balul elsült menekültvadászat miatt romlott meg a viszony Toroczkai és a betyárok között.

A Betyársereg több tagja július 6-án elment a szerb határhoz közeli Ásotthalomra, majd később Szegedre, annak a látogatásnak a fotói be is járták a sajtót is. De hogy valójában mi történt a betyárok déli turnéján, arról eddig nem jelentek meg hírek.

Toroczkai nem állt melléjük

A Betyársereghez közel álló forrásaink szerint azért mentek a Toroczkai László irányítása alá tartozó településre, hogy menekültekre vadásszanak, és abban bíztak, barátjuk, Toroczkai László ebben a segítségükre lesz. Csakhogy meglepődtek, amikor az ásotthalmi polgármester nem volt hajlandó velük menni, és maga helyett egy mezőőrt bízott meg, hogy legyen a betyárok kísérője.

A mezőőr azonban nem ismerte jól a környéket, a társaság összevissza bolyongott, számtalanszor eltévedtek, végül így kötöttek ki a szegedi vasútállomáson, merthogy a határ mentén egyetlen menekültet sem találtak. Ott azonban a menekülteket segítő önkéntesek éberek voltak, ráadásul nem sokkal később a rendőrség is megjelent, így a menekültek megúszták a nyílt konfliktust. Az Index szélsőjobboldali forrásokból úgy értesült, a Betyársereg tagjai egyértelműen azzal a céllal mentek, hogy megverik a menekülteket.

Azért, hogy az akció számukra balul sült el, most Toroczkait hibáztatják.

Röhögtek a rendőrök a betyárokon

Úgy tudjuk egyébként, hogy a Betyársereget nemcsak Szegeden, de már a határ menti bolyongásuk alatt tisztes távolból figyelték a rendőrök, ez is hozzájárult, hogy kiakadtak. Mert – ahogy egyik forrásunk fogalmazott –

nagyon megszégyenítő volt, ahogy a rendőrök röhögtek, hogy összevissza bolyonganak. 

A Betyárseregben többen úgy látják, Toroczkai átverte őket, mert tartva attól, hogy nagy botrány lenne a sereg akciójából, inkább szabotálta azt, hátat fordított nekik, szerintük „saját politikai karrierje érdekében". Több forrásunk szerint az is ennek a jele, hogy amikor a Betyársereg megérkezett Ásotthalomra, akkor Toroczkai a Rózsa Sándor Emlékháznál megtartott köszöntő beszédében egy szóval sem tért ki a menekültügyre. Bár nagyon kedves és szívélyes volt velük, egy Ásotthalomhoz közeli tanyán birkapörkölttel látta vendégül a sereg tagjait, a szélsőségeseket ez sem vigasztalja, hiszen ők valóban azért mentek a határhoz, hogy menekülteket verjenek. 

Mindezek fényében egyébként érdekes, hogy Toroczkai hogyan nyilatkozott a Betyárseregről, amikor a Délmagyar.hu megkérdezte.

Ismerem a Betyársereget. Engem is felhívtak több alkalommal, érdeklődtek, mi a helyzet Ásotthalmon. Mondtam nekik, hogy nálunk rend és nyugalom van. Urai vagyunk a helyzetnek. A polgárőrség, mezőőrség és a rendőrség segítségével megoldjuk a problémát

– mondta, majd egyértelmű üzenetként hozzátette: önkéntes határőrökre nincs szükségük. Toroczkai szerint a betyárok Szegeden nem kaptak ilyen megnyugtató választ, azért mentek oda.

Sértődős betyárok

Úgy tudjuk, az ásotthalmi eset miatt már komoly konfliktusok vannak a színfalak mögött a Toroczkai Lászlóhoz kötődő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a Betyársereg között. Információnk szerint ez az oka annak is, hogy a Betyársereg részéről a Keleti pályaudvarnál tartott pénteki, menekültellenes demonstráción senki nem akart felszólalni.  

Nem ez az első alkalom, hogy a Betyársereg összerúgja a port politikusokkal. Évekkel ezelőtt a sereg vezetője, Tyirityán Zsolt Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselőt verte meg. Az incidens miatt egy időre mosolyszünet volt a Betyársereg és a Jobbik között, de mára rendeződött a viszony. Az viszont még a szélsőjobboldali körökben is meglepő, hogy a jobbikos politikusoknál jóval radikálisabbnak tartott Toroczkaival kerülnek konfliktusba.

A négyezer lakosú Ásotthalomnak 2013 óta Toroczkai a polgármestere, korábban annak a HVIM-nek az alapítójaként, majd vezetőjeként volt ismert, amelynek az elnöke jelenleg Zagyva György Gyula. Utóbbi a Jobbik parlamenti frakciójának tagja volt az előző ciklusban.

>>>> Az Index nemrég riportot írt a Betyárseregről, itt olvasható

Borítókép: Nagy Lajos / MTI

Rovatok