Index Vakbarát Hírportál

Ausztriában megteltek a sátrak, panziók és magánházak fogadják be a menekülteket

2015. július 16., csütörtök 18:09 | aznap frissítve

Ausztriában megteltek a menekülteknek létrehozott sátortáborok, ezért az osztrák Belügyminisztérium azt kéri a hotel- és panziótulajdonosoktól, illetve a lakosságtól, hogy akinek van szabad helye, az fogadjon be menekülteket. 

Az osztrák belügyminisztérium honlapján olvasható közlemény (amit az Abcúg fedezett fel) érdekes módon nem "gazdasági bevándorlókról", hanem háborús menekültekről (Kriegsflüchtlinge) beszél. Mint írják, az érkezők többsége   háborús övezetből, Szíriából, Afganisztánból és Irakból jön.

A számuk drasztikusan emelkedik.  Az első félévben 28 ezer menekült érkezett Ausztriába, annyi mint 2014-ben összesen. Csak májusban 6420 menekültkérelmet adtak be náluk.

A menekültek emelkedő száma súlyos elhelyezési problémákat okoz. Az elmúlt 12 hónapban Ausztriában összesen 17 ezer szálláshelyet létesítettek. Az szövetségi kormány által létrehozott helyek száma megháromszorozódott, a tartományok kétharmadával emelték a befogadási kapacitásokat.

Májusban különleges intézkedéseket kellett bevezetni, ezért  Thalhamban, Linzben, Salzburgban és Traiskirchenben  sátortáborokat létesítettek.  Ugyancsak májusban újra megnyitották a Wien-Erdbergben működő gondozóotthont.

Különösen Traiskirchenben vannak problémák. Ott 480 embernek van hely, de a sátortáborban már 3000-en vannak. Több száz embernek így jelenleg nincs fedél a feje a fölött.

A kormány ezért azt kéri, hogy akinek szabad helye van, az jelezze a belügyminisztériumnak. Csak emberek elhelyezésére alkalmas helyeket fogadnak el. Nem lehet például felújításra szoruló épületet felajánlani.  

A magyar kormány most azt tervezi, hogy megszünteti a városokban működő  befogadó állomásokat, és a településektől távol sátortáborokban helyezi el a migránsokat Ausztria láthatóan másként áll a problémához. Ott ingyenes úszásoktatást is szerveznek a migránsok gyermekeinek, mivel a vízben történő halálos balesetek elszenvedői leggyakrabban közülük kerülnek ki. 

Rovatok