Index Vakbarát Hírportál

Frölich Róbertet választották meg országos főrabbinak

2015. július 27., hétfő 17:53

Frölich Róbertet, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főrabbiját választotta meg országos főrabbinak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) Rabbitestülete hétfőn.

A februárban elhunyt Schweitzer József korábbi országos főrabbi 2002-ben vonult nyugdíjba.

A Mazsihisz az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Frölich Róbert 1965-ben született Budapesten, a középiskola elvégzése után, 1986 és 1988 között a Bethlen téri zsinagóga vallásoktatója, majd 1989-től a Dózsa György úti zsinagóga rabbihelyettese volt. 1990-ben avatták rabbivá, előbb az újpesti zsinagóga, egy évvel később pedig a Páva utcai zsinagóga rabbija lett. A Dohány utcai zsinagóga főrabbijává 1993-ban nevezték ki.

Szintén 1993-ban a Katonai Lelkészi Hivatal lelkésze lett. 1994-ben kinevezték a Tábori Rabbinátus vezető tábori rabbijává ezredesi rangban, majd 1995-ben dandártábornokká. Az aktív katonai szolgálatból 2010-ben nyugállományba vonult.

A neológ rabbik több más tisztségről is döntöttek: a rabbiság vezetőjének Deutsch Róbertet nevezték ki közfelkiáltással, helyettesének Schönberger András pécsi főrabbit, valamint Radnóti Zoltánt, a budapesti lágymányosi zsinagóga rabbiját választották meg titkosan. Heisler András a Mazsihisz elnökeként, a szervezet világi vezetőjeként gratulált Frölich Róbertnek és az új tisztségviselőknek.

Rovatok