Index Vakbarát Hírportál

Előzetesben a pénzhamisítással vádolt exjobbikos

2015. augusztus 5., szerda 12:14

Előzetes letartóztatásba helyezte Szász Istvánt, a Jobbik nyékládházi szervezetének egykori elnökét és társát a Miskolci Járásbíróság, írja a Napi Gazdaság. A két férfit dollár és ukrán hrivnya hamisításával is gyanúsítják. A bíróság azzal indokolta a két férfi előzetes letartóztatását, hogy „a cselekmény jelentős tárgyi súlya miatt várható büntetés mértékére figyelemmel megállapítható a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye", írja a lap.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szász István és társát, az edelényi M. Istvánt gyanúsítják a hamisítással. A két őrizetbe vett férfival szemben pénzhamisítás miatt folytatnak eljárást. A két férfi beismerő vallomást tett. 

A rendőrség szerint a hamisítók egy társuk megbízását teljesítve 2015 elején megállapodtak abban, hogy hamis amerikai húszdolláros bankjegyeket készítenek, és Ukrajnában forgalomba hozzák azokat egy közvetítőn keresztül. A Napi informátora tájékoztatása szerint a pénzhamisítást a nyomda egyik alkalmazottjának jelzése alapján tudták a nyomozók leleplezni.

Az NNI munkatársai pénteken fogták el a két férfit, és az M. István érdekeltségében álló nyomdában tartott házkutatás során 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amik húszas címletű amerikai dollárok lenyomatait tartalmazták. A hatóság megtalálta és lefoglalta azokat a nyomólemezeket, nyomdagépeket is, amelyekkel a hamisítványokat előállították. Amennyiben a hamis bankjegyek forgalomba kerültek volna, úgy azok összértéke meghaladta volna 123 millió forintot.

A Szász Istvánnál tartott házkutatás alkalmával számos, pénzhamisítással összefüggésbe hozható tárgyat találtak a nyomozók. Lefoglaltak több mint 1000 ív B/3 méretű lapot, amik hamis kétszázas címletű ukrán hrivnya bankjegy lenyomatait tartalmazták.

Rovatok