Index Vakbarát Hírportál

Kormányszóvivő: Gőzerővel építik a kerítést

2015. augusztus 5., szerda 15:28

"Gőzerővel zajlik" a kerítésépítés a szerb határon, mondta Kovács Zoltán a szerda délutáni kormányszóvivői tájékoztatón. Jelenleg 364 katona és 112 közfoglalkoztatott dolgozik a 175 kilométeres határszakaszon 13 munkacsoportban.

Kovács szerint az augusztus 31-i határidőnek megfelelően zajlik a munka, tehát a kerítés kész lesz addigra. Az építésről részletesebb információt nemzetbiztonsági szempontokra, az embercsempészekre hivatkozva nem akarnak adni.

A kormányszóvivő ismertette a legutolsó, tegnap esti adatokat, melyek szerint eddig idén összesen 107 678 illegális migráns lépte át a magyar határt, és 103 ezren folyamodtak menekültstátuszért. A két szám közötti különbség csak a regisztráció folyamatából adódik.

A kerítés anyagköltségét eredetileg 6,5 miliárd forintra becsülték. A kormány úgy döntött, hogy további 22,2 milliárdot szán az ügyre az idén. Kovács szerint most úgy néz ki, ebből a 22,2 milliárdos keretből valamivel több mint 3 milliárdra lesz szükség magához a kerítéshez, tehát az öszesen 9,5 - 10 miliárd forintba fog kerülni.

A kormányszóvivő sok kérdést kapott a két új ideiglenes befogadó állomás helyszíneivel, a Baranya megyei Martonfával és a Zala megyei Sormással kapcsolatban. Azt hangsúlyozta, hogy lakot területen kívüli helyszínekről van szó. Megkérdezték, miért nem egyeztettek előre a településekkel, mire Kovács azt mondta: mivel ezek a táborok nem a települések területén létesülnek, "az állam a saját döntési jogkörében járt el". Tett egy megjegyzést arra is, hogy a kérdező újságíró szerint vajon hányan jelentkeztek volna, ha a kormány megkérdezi, melyik település vállalna tábort."Kényszerű döntésről van szó, nem optimálisról" - mondta.

Rovatok