Index Vakbarát Hírportál

Nyugalom, elég halk lesz a Sziget fesztivál

2015. augusztus 10., hétfő 06:30

Hétfőn indul a Sziget fesztivál, ami a közelben lakók számára mindig azzal az izgalommal is jár, hogy vajon mennyit fognak hallani a koncertekből.

Gerendai Károly főszervező az MTI-n keresztül megnyugatat mindenkit:

A Duna mindkét oldalán vasárnap és hétfő éjszaka mért adatok alapján a Sziget fesztivál zajszintje idén sem haladta meg az előírt határértéket.

A főszervező azt mondta, hogy a fesztivál hangpróbája alatt öt helyszínen végeztek méréseket. A budai oldalon szinte nem is lehetett hallani a szigetről szűrődő zajokat, itt 47-48 decibelt értéket mértek, a megengedett 55-tel szemben.

A pesti oldalon 52 decibel volt a legnagyobb érték, ami decibelben számolva csaknem a fele a megengedettnek.

A főszervező szerint a szigeten még nem indult el az összes program, ugyanakkor a hangpróba alatt már érzékelni lehetett a kiszűrődő zajokat, sokszor a közönség morajlása is mérhető volt.

A héten várható nagy hőség miatt a környék lakosainak fel kell készülniük arra, hogy a nyitott ablakon keresztül várhatóan jobban behallatszanak a szigetről kiszűrődő zajok.

A meleg levegő pedig eleve kedvez a hang terjedésének,

míg a párás vagy szeles időben a zajokat elnyomják a környezeti hatások, mint például a szél hangja" - tette hozzá.

Gerendai felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyszínpad hangereje sokkal erősebb, mint az éjszakai programoké: este 11 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő. A fesztivál szakemberei a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik majd a zajszintet és mindent megtesznek annak érdekben, hogy azt a határértékén belül tartsák.

A tavalyi nézőcsúcshoz hasonlóan idén is több mint 400 ezer látogatót várnak a fesztiválra.

Rovatok