Index Vakbarát Hírportál

Mit csinálna a TEK, ha vegyifegyverrel támadnának ránk terroristák?

2015. augusztus 14., péntek 17:56 | aznap frissítve

Biológiai terrortámadást elhárító gyakorlatot tartottak pénteken a Terrorelhárítási Központ bázisán, írja pénteki közleményében a TEK. A gyakorlatban részt vettek az Országos Epidemiológiai Központ, az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratóriumának és az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központjának szakemberei is.

A szimuláció forgatókönyve az volt, hogy egy, a TEK kíséretében repülőgépen utazó védett személyt egy magát átlagos utasnak álcázó terrorista veszélyes anyaggal támadja meg. Ezután a védett személy testőrei ártalmatlanná teszik az elkövetőt, majd a leszállás után a TEK műveleti egysége elfoglalja a gépet, amikor elkezdődik az utazók evakuálása és mentesítése. Végül pedig a gyakorlatban közreműködő honvédségi specialisták, illetve az epidemiológiai központ szakemberei a TEK egységeivel közösen elvégzik a repülőgép megfelelő izolálását, gondoskodnak a mentesítő sátrak felállításáról, valamint az utazók és a rendvédelmi egységek személyes tárgyainak, ruházatának izolált begyűjtéséről.

A TEK közleménye szerint a gyakorlat célja a mentesítéshez szükséges eszközök, berendezések szakszerű használatának elsajátítása mellett az volt, hogy „a személyvédelmi, műveleti és felderítő egységei minél összehangoltabban és hatékonyabban legyenek képesek elhárítani egy esetleges biológiai fenyegetést”.

Rovatok