Index Vakbarát Hírportál

Futók közé csapott a villám

2015. augusztus 17., hétfő 10:21 | aznap frissítve

Lecsapott az országra a vihar vasárnap este, több helyen keletkeztek károk, szabadtéri programok maradtak el miatta, és a repülők útvonalát is megbolygatta. 

Szegeden és környékén nagyobb károkat is okozott a tegnapi időjárás, a tűzoltóságot többször riasztották kidőlt fákhoz, még a belvárosban is be kellett avatkozni egy autóra rádőlt fánál. Valószínűleg villámcsapás miatt kigyulladt egy ház is, mire a helyszínre értek a tűzoltók, már teljes terjedelmében égett, de még sikerült kihozni az épületből egy ép gázpalackot. A tüzet sikerült eloltani, senki nem sérült meg, de a tulajdonost sokkos állapotban kórházba szállították. A vihar a Szegedi Szabadtéri Napok programjába is belenyúlt, a vasárnapi előadást el kellett halasztani mára. 

Pécs környékén is veszélyes volt a helyzet, a vihar a Pogány-Pécs Repülőtéri félmaraton közepén tört ki, így a nyolc órai futamot le kellett fújni. A reptérnél villámok csaptak be, az egyik versenyzőt el is talált egy elektromos kisülés, ekkor a szervezők úgy döntöttek, hogy inkább leállítják a mezőnyt, és autókkal begyűjtötték a futókat a terepről. 

Dunakilitiben 30 embert kellett kimenekíteni egy kempingből a vihar miatt. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz befolyt a sátrakba, a helyszínre érkező tűzoltók és a katasztrófavédelem segített szivattyúzni, a kempingezőket átmenetileg a helyi iskola tornatermében szállásolták el. 

Az erős széllökések a szabolcsi Vállajon 17 lakóházat megrongáltak, közülük egy lakhatatlanná vált.

A vihar a repülők útvonalát is megkavarta, de a reptéren nem okozott fennakadásokat. A pilóták az ilyenkor szokásos elkerülő útvonalakat alkalmazták, hogy ne vigyék bele a gépeket a vihar magjába és kikerüljék a villámlásokat, de a reptéri irányítás szerint senkinek nem kellett hosszabb ideig a légtérben vesztegelnie. 

Rovatok