Index Vakbarát Hírportál

Több száz menekült rekedhet éjjel az esős utcán

2015. augusztus 18., kedd 19:19

Budapesten kedd éjjel is esőre lehet számítani, és az önkéntes segítők kora este arra figyelmeztettek: a szokásosnál jóval több menekült tart a főváros felé, hogy itt vészelje át az éjszakát.

A menekülteket segítő Migration Aid a Facebookon tett közzé felhívást, amelyben arról írnak, hogy adomány formájában élelmiszert, takarót és polifoamot várnak az Arany János utca 32. szám alatt található elosztó raktárukba. Ezekkel azokat szeretnék segíteni, akiknek fedél nélkül, az utcán kell eltölteniük az estét. Úgy tudják, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a szokásosnál jóval több menekültet indított el Budapest felé, ám sokuk számára még nincs befogadó állomás kijelölve.

A mai éjszakán is esős idő várható. A Keleti Tranzitban már most is tele van az aluljáró az időjárás elől behúzódott menedékkérőkkel - további 500 személyt nem tudunk elhelyezni. A MÁV várótermei a korábbi tapasztalatok szerint is zárva lesznek az ügyintézésre várók előtt, akik között sok a kisgyerekes, akiknek nem jut az éjszaka szállás, étel és ital

– írják.

A Keleti pályaudvarnál kedd este hét-nyolc körül nagyon sokan voltak, de egyelőre nem volt a megszokottnál látványosan nagyobb a tömeg a helyszínen járó munkatársunk szerint. A Migration Aid Facebook-oldalán azt írják: az este folyamán folyamatosan érkeznek a menekültek, egyelőre úgy tudják, hogy csak a Keletibe, a Nyugati és a Déli pályaudvarhoz nem.

A Migration Aid arra kér mindekit, hogy amennyiben módja van rá, legalább a kisgyerekes családok elszállásolásában segítsen, és mivel az önkéntesek kapacitásai végesek, az adományok és szállásfelajánlások mellett sok-sok önkéntes kezet is várnak.

Adománylista augusztus 18. kedd / Donation list for 18th August, Tuesday (English below):* FONTOS:- pulóvereket, CIPŐ...

Posted by Migration Aid on 2015. augusztus 17.

Szerintük az elmúlt 8 hétben bebizonyosodott, hogy a menedékügyi rendszer elérte a korábbi kapacitásainak határát, és jelenleg a civilek segítsége nélkül már nem is tudna működni. Mint írják, "a hatékony működés nem jogszabályi környezet és szankciók kérdése, hanem emberség, rugalmasság és megoldáscentrikus gondolkodásmód eredménye".

Rovatok