Index Vakbarát Hírportál

Méhnyakrák elleni oltást kapnak a hetedikes lányok

2015. augusztus 26., szerda 07:47 | aznap frissítve

A most kezdődő tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok arra, hogy méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást kapjanak. Az ehhez szükséges beleegyező nyilatkozatot szeptember 11-ig kell kitölteni és leadni, írja az MTI.

A méhnyakrák elleni védőoltás a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amely a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelős. Ezért az ÁNTSZ javasolja a védőoltás beadását, és kéri a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel. Az ÁNTSZ szerint az, hogy a méhnyakrák elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot sikerült elérni Magyarországon, nagyban köszönhető az iskolavédőnőknek és iskolaorvosoknak.

A humán papillomavírus (HPV) elleni térítésmentes, önkéntes védőoltásra a 2015/2016-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik. A méhnyakrák elleni védőoltást az előző tanévhez hasonlóan az idén is iskolában kapják meg. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz. 

Az elmúlt tanévben Magyarországon a több mint 46 ezer jogosult közül 38 ezren döntöttek úgy, hogy kérik az oltást. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni. A nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz, és a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt.

A méhnyakrák elleni oltóanyaggal már több millió nőt oltottak be világszerte, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vakcina biztonságos, írja közleményében az ÁNTSZ. Magyarországon az elmúlt tanévben beadott 70 ezer védőoltás után egyetlen súlyos oltást követő esemény sem volt. Mindössze 18 bejelentés érkezett "oltást követő nemkívánatos eseményről", de ezek zöme csak úgynevezett tömeges félelmi reakció volt. A további esetekben is csak maguktól múló enyhe tünetekről volt szó,  helyi duzzanatról, fájdalomról, bőrpírról.  

 

Rovatok