Index Vakbarát Hírportál

Mátészalka nagyon nem Ausztria

2015. augusztus 30., vasárnap 07:57

Kisteherautóban szállított Bécs helyett Mátészalkára tizenhét illegális bevándorlót két fehérgyarmati férfi, de egy rendőrségi ellenőrzésen lebuktak, és embercsempészés megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették őket - írja az MTI.

A járművet és utasait Mátészalka belterületén ellenőrizték szombaton hajnalban - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A kisméretű áruszállító utasterében két magyar férfi ült, a feketére festett ablakú raktérből tizenhét illegális bevándorló, köztük három gyerek és két nő került elő. A magukat szír állampolgároknak valló külföldiek tolmács segítségével elmondták, hogy azért fizettek a sofőrnek és társának, hogy Budapestről Bécsbe vigyék őket.

Többórás utazás után azt mondták nekik, hogy megérkeztek, de ők sejtették, hogy nem Ausztriában vannak, ezért nem akarták elhagyni a járművet.

A külföldiek ügyében a rendőrség idegenrendészeti eljárást kezdeményezett. A két magyar férfit, B. Győző 46 éves tisztabereki és K. László 47 éves fehérgyarmati lakost embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek osztálya őrizetbe vette, előzetes letartóztatásukat kezdeményezik.

Nemzetközi összefogás

Egy másik hétvégi esetben az M1-es autópályán járt el a rendőrség, egy litván, egy osztrák és egy lengyel állampolgár ügyében. Ők három autóval 24 szír állampolgárt akartak Németországba juttatni némi pénzért cserébe - tinzekettőt a litván sofőr, ötöt az osztrák, hetet a lengyel vitt magával. A három férfit gyanúsítottként kihalgatták, járműveiket lefoglalták.

Rovatok