Index Vakbarát Hírportál

Ennyi volt, közeleg az újabb határzár

2015. szeptember 7., hétfő 00:55

Csendes vasárnapnak indult. A menekültek nem ad hoc módon indultak neki a határnak, hanem a Keleti pályaudvaron vettek jegyet a hegyeshalmi vonatra (Ausztriába és Németországba továbbra sem lehet átszállás nélkül eljutni), felszálltak, a határon pedig átsétáltak, ahol az osztrák hatóságok buszra, majd vonatra rakták őket.

A szombat reggeltől átengedett menekültek döntő többsége, 17 ezer ember Németországban kötött ki.

Délutánra kiderült: a viszonylagos nyugalomnak hamarosan vége, és megismétlődhet a héten tapasztalt káosz: Werner Faymann osztrák kancellár bejelentette, hogy lépésről lépésre felhagynak a különleges intézkedésekkel, vagyis hamarosan lezárják a határt a regisztrálatlan menekülttömegek előtt.

Osztrák civilek még a péntekről szombatra virradó buszos kiutaztatás előtt határozták el: autókkal Budapestre, a Keleti pályaudvarhoz jönnek a menekültekért. Azt lehetett gondolni, hogy az osztrák határ megnyitása, a vonatozás gördülékenysége okafogyottá teszi a konvojt, de nem így történt. Ausztriából autók tucatjai indultak útnak, és döntően a Keleti pályaudvaron és a II. János Pál pápa téren szedték fel a menekülteket.

A rendőrség szerint ugyan az akció embercsempészésnek minősül, de emiatt senkinek sem esett bántódása, vasárnap az összes autó visszatért Ausztriába.

A szerb–magyar zöldhatárt közben a szombati alig nyolcszáznál jóval több, 1459 ember lépte át csak délután 5 óráig, a teljes szám várhatóan kétezer fölött lesz.

Magyar szempontból egészen érdekes interjút közölt Werner Faymann osztrák kancellárral az Österreich című lap. A magyarországi menekültkrízist szerinte ő és Merkel oldotta meg, Orbán azt állította, hogy maximum négyezer menekültről van szó, akit a szabályokat félrerúgva kell kiengedni. Faymann elmondta a véleményét a menekültügyben tanúsított magyar magatartásról: a képek többet mondanak minden szónál, a szögesdrót nem megoldás.

Orbán este az osztrák ORF tévének úgy nyilatkozott: Ausztriának és Németországnak ki kellene jelentenie, hogy nem fogad be több menekültet, különben több millió ember jön Európába.

A válság megoldása szempontjából fontos, hogy az Európai Bizottság szerint a többi EU-tagállamnak 54 ezer menekültet kellene befogadnia Magyarországról és a tervezet meghatározott kvóták szerint osztaná szét az embereket a többi tagállam között. A válságterv szerint további 50 400 menekültet telepítenének át Görögországból, míg 15 600-at Olaszországból. Az Európai Bizottság hivatalosan jövő szerdán dönt az összesen 120 ezer menekült tagállamok közötti szétosztását előirányzó tervről.

Ferenc pápa arra hívta fel az összes európai plébániát, hogy fogadjanak be egy-egy menekült családot. Az olasz és a cseh katolikus egyház máris csatlakozott a kezdeményezéshez.

Rovatok