Index Vakbarát Hírportál

Erdő Péter már befogadná a menekülteket

2015. szeptember 7., hétfő 17:40

Erdő Péter bíboros, magyar katolikus egyházfő levelet írt a pápának, amelyben megköszöni iránymutatását, valamint kijelenti:

A menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását készséggel és örömmel követjük.

A bíboros korábban a jogszabályokkal indokolta, hogy az egyházi intézmények Magyarországon nem fogadnak be menekülteket. Embercsempésszé válnánk, ha befogadnánk a menekülteket, mondta.

Csakhogy Ferenc pápa a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy minden európai plébánia fogadjon be egy menekült családot.

Az Index interjút készített Erdő Péter bíborossal azt követően, hogy pénteken azt  mondta , hogy a katolikus egyház embercsempésszé válna, ha befogadnának menekülteket. Erdő az Indexnek azt mondta, hogy kiragadták mondandója nagyobb összefüggéseiből ezt a mondatot.  A főpap szerint az egyház készült ingatlanokkal a menekültek fogadására, és emberei is kivették a részüket a Keletinél a segélyezési munkából, csak nem magamutogató stílusban.

A bíboros álláspontja a levélben is olvasható.

"Szentséges Atya! A vasárnapi Angelus előtt mondott szavait hálásan köszönjük! A menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását készséggel és örömmel követjük. Szavai nagy erősítést és bátorítást jelentenek a megkezdett munkában. Köszönjük, hogy előttünk jár az Evangélium útján és megjelöli a cselekvés helyes irányát! Kérjük imáit az igazságosságért, a békéért, a rászorulókért és mindazokért, akik segítik őket!" 

A püspöki konferencia sajtószolgálata szerint vizsgálják, hogy milyen konkrét lépésekkel tudják követni a Szentatya szándékát és útmutatását.

Rovatok