Index Vakbarát Hírportál

Szerdától kezdődhetnek a migránsperek Szegeden

2015. szeptember 15., kedd 16:25

A bíróság arra készül, hogy szerdán megtartsa az első tárgyalásokat a migránsok ügyeiben, hangzott el Tárkány-Szűcs Babettnek, a Szegedi Törvényszék elnökének a kedd délutáni sajtótájékoztatóján. A migránsokat érintő, kedden életbe lépett alapvető változások következményei bírósági szinten Szegeden fognak lecsapódni: az itteni bíróságot jelölték ki arra, hogy az összes ilyen jellegű ügyben eljárjon.

Az új fajta bűncselekmények (határzár tiltott átlépése, megrongálása, építési munka akadályozása) miatt indult büntetőügyekben a Szegedi Járásbíróság jár el. A menekültügyi eljárásokban, a visszadobott menedékjogi kérelmek ügyében a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az illetékes a felülvizsgálatra.

A Szegedi Törvényszék már hétfőn kitett egy tájékoztatót a honlapjára az új fajta ügyekről, az új szabályokról, és kiadott egy közleményt arról, hogy készülnek a rengeteg munkára. Például hosszabb munkanapok lesznek, és hétvégéken is lesznek tárgyalások. Plusz munkaerőt is kaptak: összesen 130 bíró, 90 bírósági titkár és 245 bírósági tisztviselő segíti majd kirendeléssel a munkájukat. 

Tárkány-Szűcs Babett most elmondta: a tárgyalások a Széchenyi téri épületben zajlanak majd, de a rendőrség is biztosít 2 termet ítélkezési helyszínnek a saját épületében. Korábban szó volt arról, hogy a határhoz kihelyezett konténerekben is fognak dolgozni bírák. Erről azt mondta:

a konténereket egyelőre most nem látják indokoltnak,

de a helyzet az ügyek számának függvényében még változhat. A röszkei és a tompai belépési pontokon is megteremtették már a feltételeket arra, hogy a menedékkérelmi felülvizsgálati ügyekben a távolból, zárt láncú kép-és hangfelvétel segítségével tudják meghallgatni a bírók a migránsokat, ha ez szükséges.

A hosszabb munkanapokat, a hétvégi munkát egyelőre szeptember 30-ig tervezik, de ha továbbra is nagyon sok ügy érkezik, akkor hosszabbítanak majd, és október 1-től póteljárási napokat tűznek ki, ha indokolt lesz. Szerdán szükség esetén munkába állnak Szegeden a gyulai és a szolnoki bírák is a törvényszék 27 bírója mellett.

A törvényszék elnöke szerint számukra nem szokatlan, hogy dömpingszerűen érkeznek ügyek, a devizahiteles ügyekben tapasztaltak már hasonlót. Azt egyelőre nem tudta megbecsülni, egy nap alatt hány ügyük lehet majd, és egy-egy-eljárás mennyi ideig tart. A sajtótájékoztató időpontjáig felülvizsgálati kérelem nem érkezett hozzájuk, és az ügyészség sem terjesztett elő vádat. Az ügyek mennyiségéről és a döntésekről naponta adnak majd tájékoztatást.

Mégis lesz írásos fordítás

A migránsok határzár-sértési büntetőügyeiben különleges büntetőeljárási szabályok lesznek érvényesek: ezeknek a célja, hogy az eljárások minél gyorsabbak legyenek, és a spórolás is szempont lehetett a törvénymódosításnál.

A hétfőn kihirdetett törvénymódosítás szövege alapján a fiatalkorúaknak nem jár speciális elbánás, és a büntetőügyük legfontosabb iratait, a vádiratot és az ítéletet nem fordítják le írásban a migránsoknak (a fordítást egyébként előíró büntetőeljárási paragrafusok a módosítás szövege szerint a határzár-sértési ügyekben „nem alkalmazhatók”). Ez a gyakorlat ellentétes lenne a vonatkozó uniós irányelvvel. A Helsinki Bizottság jogvédő szervezet is bírálta emiatt is a törvénymódosítást épp kedden.

Tárkány-Szűcs Babett azonban a keddi sajtótájékoztón azt mondta: az anyanyelvhasználatot nem csak élő szóban fogják biztosítani tolmáccsal, hanem a tolmács mégiscsak le fogja fordítani a vádiratot és az ítéletet, és kézbesíti is azt a védőügyvédnek.

Rovatok