Index Vakbarát Hírportál

Tovább folyik a magyar egészségügy elvándorlása

2015. szeptember 16., szerda 06:02

Június végéig összesen 912 külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki az egészségügyi dolgozók számára  - írja a szerdai Világgazdaság az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adatai alapján. Közülük a legtöbben az Egyesült Királyságba (229) és Németországba (220) készültek, de száznál többen jelölték meg célországként Ausztriát is. A többiek főleg Írországba, Svájcba vagy Svédországba mennek. Tavaly összesen 1943 bizonyítványt állított ki a hivatal.

Arról az ENKK-nak nincs adata, hogy a hatósági bizonyítványt kérők mekkora hányada hagyja el ténylegesen az országot. Ráadásul a bizonyítványt kérők között vannak azok a hazánkban diplomát szerző külföldiek is, akik hazatérnek, emellett a hatósági bizonyítványt megújítók is. 

Ha központ az első fél évben a következő megoszlásban adott ki hatósági bizonyítványt:

Elsősorban továbbra is a fiatalok mennek külföldre: a 25–29 éves korosztályból 199-en, a 30–34 év közöttiek közül 192-en adtak be kérelmet. Az ENKK statisztikái szerint az első fél évben elsősorban a belgyógyászok, a sebészek és az aneszteziológusok kértek hatósági bizonyítványt, de számos háziorvos, valamint csecsemő- és gyermekgyógyász is úgy gondolta, hogy külföldön próbál szerencsét.

Ugyanakkor a kivándorlással ellentétes folyamat is érzékelhető volt 2015 első félévében; az ENKK ugyanis az első fél évben 148 külföldön szerzett egészségügyi szakképesítést, szakképzettséget ismert el (döntő többségében magyarokét) - ez több, mint amennyit tavaly a teljes évben elismertettek.

Rovatok