Index Vakbarát Hírportál

Ne lepődjön meg, ha egy amerikai harcjármű jön szembe az úton

2015. szeptember 17., csütörtök 16:30 | aznap frissítve

Ma délután amerikai konvoj halad a 82-es főúton, miután megkezdődött a Brave Warrior 2015 nevű nemzetközi hadgyakorlat. A gyakorlatsorozat szeptember 17-én vízi átkeléssel kezdődött Győr-Bácsa környékén.

A gyakorlatban résztvevő amerikai erők ma tovább indultak Győrből Veszprém felé a Magyar Honvédség központi gyakorlóterére. A mintegy 50 technikai eszközből álló konvojt magyar katonai járművek kísérik, ezért a Győr és Veszprém közötti 82. számú főútvonalon harci járművek közlekedésére lehet számítani. A Magyar Honvédség a közlekedők és a lakosság megértését és türelmét kéri.

A gyakorlatot megnézte Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára és Timothy J. Daugherty dandártábornok, az amerikai 4. Lövészhadosztály parancsnokhelyettese is.

A csütörtök délelőtt tartott bemutatón magyar és az amerikai katonák együtt keltek át a Mosoni-Duna egyik győri szakaszán. A magyar katonák, miután biztosították a folyó két partját, befejezték az építését egy pontonhídnak, amelyen később hat szakaszban összesen ötven, amerikai katonákkal teli katonai jármű, köztük Stryker típusú harcjárművek keltek át.

A művelet biztosításaként a légteret Gripenek biztosították. A gyakorlattal egy időben a péri repülőtéren az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár és a HM 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyősei C-17-es Globemaster szállítógépekből ugrottak ki.

A Magyarországon csütörtökön elkezdődött hadgyakorlat október 21-ig tart. A hat hét alatt Győr után Újmajor és Várpalota környékén tartanak közös kiképzést és harcászati gyakorlatokat.

A harcászati gyakorlaton összesen - de nem egy időben - hat nemzet több mint 1200 katonája vesz részt Magyarországon. A legnagyobb létszámban - mintegy ötszázan - az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeztek katonák.

Rovatok