Index Vakbarát Hírportál

A kerítésmászók töredékére sújt le az új Btk.

2015. szeptember 25., péntek 13:56

A magyar-szerb kerítés elkészülte és az átmászás bűncselekménnyé nyilvánítása óta jócskán visszaesett a migránsok száma a környéken, de még így is naponta több száz illegálisan bejutott emberrel szemben intézkednek arrafelé a rendőrök. Büntetőeljárást viszont az esetek 96 százalékában nem indítottak az elmúlt pár napban.

Az ORFK a migrációs válság alatt minden nap friss számadatokat közöl, kiadja például, hogy

A kétféle szám között mindig óriási az eltérés. Összesítettük: az elmúlt öt napban, szeptember 20. óta összesen 1367 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek rendőrök a magyar-szerb határszakasznál, miközben határzárral kapcsolatos büntetőeljárásból 56 indult. Ez azt jelenti, hogy csak nagyjából minden 24. esetben indult büntetőeljárás, másképp kifejezve: az esetek 4,1 százalékában.

Pedig a szerb határ közelében feltűnő menekültek kevéssé életszerű, hogy máshogy kerültek volna oda, mint valahogy a kerítésen keresztül. Ezzel pedig az új büntetőjogi szabályok szerint elkövették a határzár tiltott átlépését.

Azt, hogy az esetek 95,9 százalékában nem indul büntetőeljárás, csak kis részben magyarázza, hogy a migránsok között gyerekek is vannak, ellenük pedig nem indulhat büntetőeljárás. Megkértük az ORFK Kommunikációs Szolgálatát, magyarázzák meg, miért a nagy különbség a kétféle adat között.

A válasz szerint büntetőeljárást csak bűncselekmény gyanúja alapján, és csak az ellen lehet indítani, akit bűncselekmény megalapozott gyanúja terhel, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy

azzal szemben indítható büntetőeljárás, akinek bűnösségére vonatkozóan konkrét adat áll a nyomozóhatóság rendelkezésére (pl. tettenérés, fénykép- vagy videofelvétel, nyommaradvány, szemtanú nyilatkozata, elfogott személy elszámoltatása során beszerzett adat stb.).

„A határterületen vagy az ország belső területén észlelt és elfogott illegális bevándorlók esetében ilyen többletinformáció hiányában nem büntetőeljárás indul, hanem a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint az idegenrendészeti vagy a menekültügyi eljárást velük szemben
lefolytatja a hatóság” - magyarázta az ORFK.

A Szegedi Járásbíróságon láttunk olyan ügyet, amelyben a bíróság elé állított iraki férfit konkrétan meglátták a rendőrök, amikor éppen átmászik a kerítésen a társaival Röszkénél, de volt olyan ügy is, amelyben – úgy tűnik – kizárólag az elfogott emberek őszintesége miatt tudtak büntetőeljárást indítani. Így járt például egy 19 éves afgán fiú. A bíróságon fel szokták olvasni a rendőri jelentést az elfogásról, aszerint az ő esetében a rendőrök csak azt látták, hogy egy 21 fős csoport, 17 férfi, 1 nő és 3 gyerek Mórhalom közelében a gyoda mellett gyalogol. Igazoltatni próbálták őket, igazolványuk nem volt. Végül ők maguk mondták el a rendőröknek, hogy átmásztak a kerítésen.

Ha egyébként mindenki ellen elindulna a büntetőeljárás, aki átmászik a kerítésen, azt nem igazán bírná el a mostani rendszer. A máshonnan odarendelt bírókkal is megtámogatott Szegedi Járásbíróságon szeptember 15. óta összesen 164 kerítésmászós ügyben hoztak ítéletet, az eddigi legsűrűbb napon, pénteken 35 eljárást zártak le jogerős ítélettel. Eközben csak csütörtökön 298 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök a szerb határnál. Ha mindegyik ügyben büntetőeljárás indult volna, egyetlen nap alatt 8-9 napnyi új munkával terhelték volna a bíróságot.

És a többi új bűncselekmény?


A határzár tiltott átlépésével együtt két másik új bűncselekményfajta is született szeptember 15.-ével: a határzár megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezek miatt eljárás még egyáltalán nem indult, tudtuk meg a Csongrád Megyei Főügyészségtől. A bíróság elé került ügyekben legtöbbször az hangzik el, hogy olyan résen jöttek át, amelyet korábban ismeretlen személy vágott a kerítésen.

Rovatok