Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak esett az MSZP és a DK menekültügyben

2015. szeptember 25., péntek 14:13

A DK beszólt az MSZP-nek: elárulja a szavazóit menekültügyben. Az MSZP visszaszólt a DK-nak: felzárkóztak a konfliktuskereső Fidesz mellé. Nyilvánosan is elindult a csata a szocialisták és Gyurcsány Ferencék között.

A háttérben már hetek óta észlelhető a baloldalon a feszültség a menekültügy kezelése miatt. Mint arról beszámoltunk, az MSZP és a DK más utat választott, míg Gyurcsány Ferenc élőlánccal, tüntetéssel és menekültek látványos befogadásával tiltakozik a kormány ellen, addig az MSZP a pozitív semlegességet és a parlamenti tartózkodást választotta.

A péntek új fordulatot hozott, ezúttal nyilvánosan is egymásnak estek a baloldali pártszóvivők. A dolog várható volt, hiszen ugyanarra a szavazóbázisra hajt a két párt. Gyurcsány Ferenc pedig nyilvánosan meg is üzente Tóbiás Józsefnek pár napja, hogy át fogja venni az ellenzék vezetését, ha a szocialisták teketóriáznak menekültügyben.

Az MSZP elárulja a demokratikus ellenzék szavazóit

Úgy kezdődött a mai beszólogatási csata, hogy Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a sajtótájékoztatóján nyilvánosan értetlenkedett és botránkozott meg azon, hogy a többi ellenzéki párt a Liberálisok konferenciáján támogatta Orbán Viktor hatpontos javaslatát. Itt olvashat arról, hogy az MSZP-Jobbik-Liberálisok triót hogy nyerte meg a miniszterelnök.

Gréczy a DK nevében azt kérdezte az MSZP-től, hogy a párt hivatalos álláspontjának tekinthető-e, amit Mesterházy Attila fogalmazott meg a konferencián, "miszerint támogatja Orbán Viktor menekültügyi politikáját". Mesterházy igazából - a két fülemmel hallottam - csak a hatpontos javaslatról nyilatkozott pozitívan, nem az egész kormányzati menekültpolitikáról. Gréczyt viszont ez nem tartotta vissza, hogy dramatizálja a helyzetet:

Ha igen, akkor beszéljünk nyíltan és világosan: az MSZP ebben az esetben elárulja az európai baloldal igazi értékeit, és elárulja a demokratikus ellenzék szavazóit.

Gréczy arra is figyelmeztette a szocialistákat, hogy a menekültügyben választani kell az erkölcsös, tisztességes, egyszerre európai és nemzeti érdekeket képviselő politika között, illetve az "orbáni erőszakkal" való azonosulás és kollaboráció között. 

Kár, hogy a Fidesz mellé a DK is felzárkózott

Több se kellett az MSZP-nek, a párt Budai Bernadett szóvivőt vetette be a Gréczy-támadás ellen. Budai közleményben jelezte, hogy "az MSZP nem Orbán Viktor menekültpolitikájával ért egyet, hanem azzal a hatpontos javaslatcsomaggal, amelyet a szocialista párt hónapok óta mond, és amellyel két napja még a DK is egyetértett". 

A finom visszavágást azután egy nagyobb szúrás követte. Budai ugyanis azt üzente Gréczynek, hogy az MSZP a menekültügyet nemzeti ügynek tekinti, amelyben minden pártnak a konszenzust, nem pedig a konfliktust kellene keresnie.

Kár, hogy a menekültügyből pártpolitikát csináló Fidesz mellé ma a DK is felzárkózott.

Nem ígérjük, hogy a viszontválaszról tudósítunk, de fontos rögzíteni, hogy az MSZP-DK csata immár a nyilvánosság előtt is elindult.

Rovatok