Index Vakbarát Hírportál

Mi az a fura igazolvány, amit Göncz adott Orbánnak?

2015. október 8., csütörtök 06:58

Keddi, Göncz Árpád emlékezetes pillanatait felidéző galériánkban szerepel egy MTI-s fotó, amin az aláírás szerint államfő 1998-ban egy miniszterelnöki igazolvány nevű arcképes dokumentumot ad át a frissen felesküdött Orbán Viktornak.

De mi az a miniszterelnöki igazolvány? Mikor kell elővenni? Mire jogosít fel? És létezik olyan helyzet, amikor az embernek bizonyítania kell, hogy ő Magyarország miniszterelnöke?

Bár 1998-ban még a korábbi országgyűlési törvény volt hatályban, a kérdéses szempontból semmi se változott. A házelnök a közjogi méltóságoknak meg még egy sor állami tisztségviselőnek igazolványt ad, hogy az illető tölti be az adott tisztséget. (A házelnökét, hogy ne saját magát kelljen igazolnia, a mentelmi bizottság elnöke állítja ki.)

Az érintett körbe tartozó tisztségviselők közül többnek is mentelmi joga van, ezért ha például a rendőr megállítja a kocsijukat, nem kötelesek megfújni a szondát. Igen ám, de nem várható el minden rendőrtől, hogy tudja, ki az Állami Számvevőszék elnöke vagy az ombudsman helyettese, pláne hogy arcról felismerje őket. Ilyenkor jön jól a közjogi tisztségviselői igazolvány: a rendőrnek (ha magától nem tudja) csak azt kell a rádión megkérdeznie, hogy az adott tisztséghez tényleg tartozik-e mentelmi jog.

Az igazolványokhoz önmagukban semmilyen előny nem kapcsolódik. De jól jön, ha az embernek egy új vagy túlbuzgó portás, akadékoskodó recepciós állja az útját: csak előkapja az igazolványt, hogy ő történetesen a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese, esetleg a Független Rendészeti Panasztestület vagy a Nemzeti Emlékezet Bizottságának a tagja, és már enyhül is a tekintet, nyílik az ajtó.

És természetesen létezik olyan szituáció, amikor Orbán Viktornak is jól jön a miniszterelnöki igazolvány. Például ha egy rá hasonlító, és történetesen szintén Orbán Viktor nevű ember társaságában a testőrök nem tudják eldönteni, melyikük AZ az Orbán: csak megvillantja az igazolványt, és máris mehet vissza kormányozni a VW-mikrobusszal.

De félre a tréfával: mégis, hogy nézne ki, hogy míg a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagjának van spéci igazolványa, pont az államfőnek, miniszterelnöknek, házelnöknek ne lenne?

Hogy jár-e hozzá pluszkedvezmény a parlamenti menzán, gyorsítja-e az okmányirodai ügyintézést, nem tudom. De azt tavaly a saját szememmel láttam, amikor egy fővárosi bababoltban egy férfi (nem Orbán Viktor) előhúzott egy ilyen igazolványt, hátha kap rá kedvezményt. Nem kapott.

Rovatok